Alles smaakt beter als je het zelf maakt! Ook deze homemade mayo uit het kookboek Sauzen en Smaakmakers van Caroline Dafgard Widnersson. Van klassieke mayonaise tot truffelmayonaise en van gembermayonaise tot koriandermayonaise. Wij delen vijf recepten uit het boek.
Klik hier als je wilt zien hoe delicious friend Eke de perfecte mayonaise maakt!
klassieke mayonaise
saus | 300 ml v
2 eidooiers
1 el dijonmosterd
400 ml arachide-olie*
1-1½ el wittewijnazijn
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Klop de eidooiers en dijonmosterd in een kom door elkaar. Voeg de olie in een dun straaltje toe terwijl je blijft kloppen. Ga door tot er een dikke mayonaise ontstaat. Klop de gewenste hoeveelheid azijn erdoor en breng op smaak met zout.
De mayonaise blijft in de koelkast tot 1 maand goed.
* Het originele recept gaat uit van koolzaadolie. Olie met een specifieke smaak, die wij tijdens het testen te sterk vonden. Als je dat wel lekker vindt, neem dan bijvoorbeeld 1 deel koolzaadolie op 2 delen arachide-olie.
Bereiden ± 10 min.
sojamayonaise
saus | 300 ml) v
‘Er gebeurt iets magisch als je sojasaus met vet mengt. De sojamayonaise is heerlijk bij alle soorten rauwe vis, maar ook bij garnalen. Probeer sojamayonaise in plaats van gewone mayo op een broodje garnalen.’
1x recept klassieke mayonaise (zie recept hierboven)
1 el lichte sojasaus
Klop de sojasaus door de mayonaise. De sojamayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
gembermayonaise
saus | 300 ml v
‘Doe de gemberwortel in een sapcentrifuge en gebruik het sap om de mayonaise smaak te geven, dan krijgt de mayo meer pit en frisheid. Probeer ook eens hetzelfde met mierikswortel.’
1x recept klassieke mayonaise (zie recept hierboven)
5 cm gemberwortel, fijngeraspt of het sap gemaakt van gemberwortel
Roer de gember door de mayonaise. De gembermayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
Bereiden ± 10 min.
koriandermayonaise
saus | 300 ml v
1x recept klassieke mayonaise (zie recept hierboven)
6-7 el gehakte koriander
Meng in het bakje van de staafmixer ± 100 ml van de mayonaise met de koriander. Meng deze daarna met de rest van de mayonaise.
De mayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
truffelmayonaise
saus | 300 ml
1x recept klassieke mayonaise (zie recept hierboven)
1 el truffeltapenade
Roer de truffeltapenade door de mayonaise.
De truffelmayonaise blijft in de koelkast tot 2 weken goed.
In Sauzen en Smaakmakers van Caroline Dafgard Widnersson Widnersson vind je 99 recepten om bijvoorbeeld zelf mosterd, hoisin, ketchup, oestersaus, furikake, currypasta en as van prei te maken.
RECEPTEN CAROLINE DAFGÅRD WIDNERSSON FOTOGRAFIE MATILDA LINDEBLAD BEWERKING BAS ROBBEN