Marleen van Es bracht dit voorjaar een fors boek uit over haar passie: koken met de zelf geoogste groente uit haar moestuin. Wij vroegen haar hoe haar plantsoen erbij staat, hoe je zelf aan de teel slaat en waar haar inspiratie vandaan komt.
Hoe gaat het in je moestuin, na zo’n koude lente? Wat heb je al gekookt? En sla jij je eigen boek erop na?
‘In de moestuin is alles iets later op gang gekomen en het was vooral erg droog. Ik heb al rabarber, raapstelen, sla, radijs, snijbiet en kruiden geoogst. En gelukkig zijn dit jaar de peultjes en kapucijners niet opgegeten door de muizen. Helaas zitten de tuinbonen weer vol zwarte luis. Dat komt omdat het zo droog was, vertelde mijn tuinbuurman. De Oost-Indische kers gaat dit jaar heel hard en ik oogst nu ook veel frambozen.
Uit de tuin eten we nu vooral salade met dubbelgedopte tuinbonen, peultjes en radijs. Net wat er staat. En ik doe snijbiet door de soep of op de pizza. Uit mijn boek koken is best raar en ik kan me slecht aan recepten houden, dus dat lukt niet zo. Alleen voor de rabarbercake kijk ik in mijn boek en probeer de cake steeds precies zo te maken. ‘
Het fijne van je boek is dat je wordt meegenomen naar jouw moestuin en wil weten hoe het nu gaat. En stiekem wil je als lezer ook een moestuin beginnen. Wat is een slimme manier om te beginnen? Gewoon een paar bakken op je balkon?
‘Begin met groente die je graag eet en die niet al te moeilijk zijn. Bijvoorbeeld met pluksla, rucola, peultjes, snijbiet en radijs. Op het balkon in een grote pot doen tomaten het goed. Heb je een tuintje dan kun je prima courgette planten.
Kweekbakken op het balkon gaan prima, alleen moet je de groenten wel ’s zomers dagelijks water geven. En als je op vakantie gaat, is het slim om een oppas regelen. Een tuin kun je wat makkelijker loslaten. Na de vakantie kun je in de keuken meteen aan de slag met gigantisch grote courgettes en in de tuin met het onkruid.’
Eenmaal begonnen op je balkon, waar moet je dan rekening mee houden? Heb je snel last van luizen? En even praktisch: wat lukt altijd?
‘In een kleine tuin of een balkon mis je een ecologisch evenwicht. Daardoor kun je snel last van plagen krijgen. Inderdaad veel luizen of een invasie slakken. Of wat denk je van duiven die op je balkon driftig alle erwten- en bonenplantjes uit de pot trekken. Daar kun je in het begin best ontmoedigd door raken! Maar rucola en snijbiet lukken altijd!’
Waar haal je de inspiratie voor je recepten vandaan? Ontstaan ze vanzelf tijdens het schoffelen?
‘Inspiratie komt overal vandaan. Een tip van een tuinbuurvrouw, door te eten in restaurants, van blogs en natuurlijk kookboeken en tijdschriften. Ik start altijd met groente of fruit uit de tuin en ik bedenk dan wat ik ermee zou kunnen maken. Inderdaad soms als ik in de tuin bezig ben of al fietsend richting de moestuin. Dan gaat me ineens een lampje op en zie ik voor me hoe mijn gerecht er uit kan zien. En dan bedenk ik hoe lekker het kan zijn!’
Marleen van Es is de trotse auteur van haar mooie blog Eten uit de Volkstuin. Haar boek met recepten voor elk seizoen is o.a. hier te bestellen.