BLOG – hogere koffiekunde les 2: zetten

BLOG – hogere koffiekunde les 2: zetten

Koffiehipsters opgelet! Het Amsterdam Coffee Festival komt eraan. Webredacteur Bas leest zich in (en laat zijn baard staan en zet een tattoo) zodat hij tijdens dat event een beetje mee kan praten met alle andere knappe koffiekoppen. In les 2 maakt hij je heel streng duidelijk dat een gewone espresso écht niet meer kan en dat je de koffie slow moet zetten.

Vorige koffieles gemist? Je leest ‘m hier.

‘Koffie zetten. Ik las ooit dat wij Nederlanders op de gekste momenten koffie drinken. Althans, het zou niet in het hoofd van een Italiaan opkomen om ’s avonds nog zo’n straffe energieboost te drinken. Maar bij ons dus wel. En dan heb ik het niet over dure espressoapparaten die elk jaar naar de espressodokter moeten maar over good old filterkoffie. Espresso is zó 2013. Naked espresso is wél heel 2014. Zaag dus met een ijzerzaagje de uitloopgleufjes van je espressoapparaat af. Waarom? Normaal loopt de koffie door zo’n metalen gleufje. Daardoor verliest het een beetje crema en wat aroma. Bij een naked espresso stroomt de koffie rechtstreeks het voorverwarmde kopje in. Maar goed, naked espresso’s halen ’t qua hipsterfactor bij lange na niet bij filterkoffie.

Filterkoffie = slow coffee. Denk nu niet aan die perculator van dat ene bekende merk die iedereen in huis heeft staan, maar aan een ultrahippe Chemex of de laboratoriumfähige Hario uit Japan. Dat kan zo ver gaan dat je een gasbrandertje op een bolfles plaatst. Doctorale scripties in koffiekunde zou je er over kunnen schrijven.

Thuis kun je ook relatief eenvoudig koffie anno 2015 drinken. Maar als je geen maler, chemex/hario en dripmeter hebt, mag je niet meer meedoen. Sorry! Maar vooruit, beginnende slow-coffee-lovers kunnen  al goed uit de voeten met een cafetière. In onze delicious.shop staan al een paar goede op rij. Eén stapje hoger vinden we de Aeropress. Daarmee zet je op vrij eenvoudige (haha!) manier een kopje filterkoffie. De toffe types van Coffeecompany hebben een fijn filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe dat gaat. En ze hebben een toffe webshop waar je alles voor slow coffee kunt kopen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

the barnIn Berlijn bezocht ik The Barn Roastery waar ze dit soort scheikunde in houthakkersbloesje met krantenbezorgerspetje en bretels uitvoeren. Elke dag belden de koffieprofessors in de verschillende zaken van The Barn elkaar wat de perfecte drip voor de boon van de dag was. Want die doorlooptijd, de hoeveelheid koffie en water en het filter an sich… álles heeft invloed.’

In de volgende les gaan we cuppen. Koffie proeven dus. Tot snel!

TEKST BAS ROBBEN GROOT BEELD COFFEECOMPANY BEELD THE BARN BAS ROBBEN