H’eerljk Eten is meer dan een slagerij alleen. Je vind er allerlei delicatessen en wijn ook lekkere wijn. Dit familiebedrijf op Vlieland steekt ouderwetse ambacht in een modern jasje.
Slager zijn op Vlieland, dat was voor Dirk Poppe Visser niet zo moeilijk. Zijn vader begon de slagerij. Het was de plek waar iedereen zijn vlees haalde toen de supermarkt nog niet in bestond. Na korte tijd in Noord-Holland geslagerd te hebben, keerde Dirk rond 1954 terug naar ‘Vlie’. Het winkelmeisje werd zijn vrouw en drie zonen volgden. Zoon Pieter Arie werkte nog tot 2001 samen met zijn broers, toen sloten ze de slagerij. Toch kroop het slagersbloed waar het niet gaan kon. In 2010 ging de slagerij weer open, in een nieuwe vorm. Eilandbewoners halen hun vlees nu niet meer alleen bij de (enige) slager, een slagerij op een waddeneiland komt neer op seizoenswerk. Pieter Arie ging met zijn tijd mee en toverde de slagerij om tot H’eerlijk Vlieland, een delicatessenwinkel met vlees, rauwmelkse boerenkaas, ambachtelijke vleeswaren – van Zeeuws spek tot Vlielandse droge wordt – én hun fameuze gehakt. Pieter Arie en zijn vrouw Eline doen alles samen in de winkel. Pieter Arie: ‘Ik ben en blijf een slagerszoon, dus wij bestellen een hele koe en die been ik uit. Hals en borst voor het gehakt, dat proef je direct! Nog steeds voel ik meteen of vlees van een goede koe komt of niet: mijn slagersverstand vertelt me direct of ik goed vlees in de kuip heb.’
H’eerlijk eten | Dorpsstraat 14, Vlieland | 0562 45 30 30 | heerlijketenvlieland.nl
FOTOGRAFIE VLIELANDFOTO TEKST MERIJN TOL