Nagelkaas

Nagelkaas (Friese) heeft een beschermde oorsprongsbenaming. Wordt van magere melk, komijn en kruidnagelen gemaakt. Door het lange rijpen wordt de kaas hard, droog en licht zurig.

Nevat

Nevat, letterlijk ‘sneeuw’ in het Catalaans, is een vrij verse geitenkaas. De verse geitenmelk wordt verzameld bij herders uit de bergen. Na het pasteuriseren wordt de melk gestremd en in een doek bij elkaar geknepen om de laatste wei eruit te persen. Deze methode bezorgt de kaas haar afgeplatte bolmodel. Na rijping (minimaal 5 weken) is de buitenkant sneeuwwit en het binnenste romig onder de korst tot krijtachtig in het hart. De smaak is fris en zacht. Verkrijgbaar bij kaasspeciaalzaken.

Niervet

Niervet is uit nierweefsel uitgesmolten vet , te koop bij sommige delicatessenzaken en ambachtelijke slagers. De Engelse naam is ‘suet’. Het wordt in de Engelse keuken (en vroeger ook in de Nederlandse keuken) veel gebruikt voor de bereiding van piedeeg. Het geeft het deeg een mooie, zachte structuur.

Nigellazaad

Nigella damascena, in het Nederlands juffertje-in-het-groen of nootmuskaatbloem genoemd, is een prachtige borderplant met hemelsblauwe bloemen. De zaaddozen bevatten kleine zwarte zaadjes, ook wel zwarte komijn genoemd. Overigens geen familie van de gewone komijn en de smaak is ook heel anders. Wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keukens en Indiase keuken gebruikt. Verkrijgbaar bij toko’s, Midden-Oosterse en mediterrane winkels, specerijenwinkels en –marktkramen en natuurwinkels.

Nocello

Nocello is een likeur gemaakt van walnoten en hazelnoten, te koop bij slijters.

Noilly prat

Noilly prat is een bekende vermouth die veel gebruikt wordt door chefs in de Franse keuken (vaak in visgerechten). De vermouth heeft een anijsachtige smaak en is te koop bij de slijterij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *