delicious. zaaien & oogsten shopping

Jeuken je handen na het lezen van de Zaai & oogst-shopping uit het septembernummer van delicious op p.98? De zaden kun je het beste in het voorjaar planten, dus haal ze alvast in huis. Was je al fanatiek bezig in de moestuin of op het balkon afgelopen lente, dan kun je nu veel oogsten en met onze delicious.recepten voor bietjes, knoflook, tuin- bonen, kapucijners en snijbiet in de weer.

Snijbiet

Misschien wel de mooiste groente die onze tuin rijk is: de snijbiet. Smaragdgroene bladeren dooraderd met bloedrode lijnen groeien aan zuurstokroze stengels. Het oog wil nu eenmaal ook wat. Versier je moestuin dus met deze edelgroente. Snijbietzaden, Rhubarb Chard € 1,50/5 g [Vreeken’s Zaden]

Snijbiettoast met gestoofde snijbiet en crème fraîche
De basis van dit recept, gestoofde snijbiet, is eveneens heerlijk op een plaatkoek met Kernhem-kaas en verse tijm. Druppel er uit de oven nog wat honing over.

Snijbiet- en olijventaartsnijbiet- en olijventaart met Parmezaankorst
Zijn er 2 redacteuren enthousiast over een recept, nou…dan zit het wel snor. Dit is het geval bij deze snijbiet- en olijventaart, gemaakt met verse snijbiet uit de kas van culi-redacteur Trudelies.

Kapucijners

Verse kapijcijners spelen hard to get. Ze zijn in geen enkele supermarkt te krijgen en sporadisch bij de groenteboer. Daarom moeten we ze wel zelf zaaien en oogsten! Bijvoorbeeld Blauwschokkers Ezetha  € 1,90/100 g [Vreeken’s Zaden]

boerenkoolsoep met kapucijnersboerenkoolsoep met  kapucijners
Genieten van een gulle kom boerenkoolsoep met raasdonders om even aan te sterken? Dit recept is perfect voor een natte zomer- of koude winteravond.

soep met boeren Leidse kaas en kapucijnersboeren-leidsekaassoep met kapucijners
Boeren-Leidsekaas is een heerlijk, ambachtelijk product om te koesteren. Probeer de echte, donkerrode Leidse sleutelkaas te krijgen.

Knoflook

De bosjes knoflook uit de Provence zijn jaloersmakend. Frisgroene stengels, witte bollen met  violette blosjes. Zo vers als ze ogen, smaken ze ook. Eigen oogst? Laat biologische knoflook uitschieten en plant ze zo in de tuinaarde.

Tuinbonen

Dubbelgedopte tuinbonen? Pure verwennerij! Tuinbonen worden al eeuwen geteeld. Hoe lang? Nou, in 6000 v.Chr. werden ze al gegeten in het Middellandse Zeegebied. Houd deze oerboon populair en dop je eigen boontjes. Tuinboonzaden. Karmazyn € 2,50/80 g [Vreeken’s Zaden]

Tuinbonensaladetuinbonensalade
De Nederlandse tuinbonenoogst komt in juni op gang en duurt ongeveer twee maanden. Een goede tuinboon is gaaf en vertoont geen spikkels en is heerlijk in bijv. een salade.

slow roasted uien met tuinbonengevulde slow roasted uien met tuinboontjes
Dit recept kwam ooit op deliciousmagazine.nl om het uien-overschot tegen te gaan. Want je kunt zoveel met witte uien, zoals vullen en slow roasten!

Tuinbonenfrittataraapstelenfrittata met tuinbonen
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die in combinatie met tuinbonen een revival verdient! 

 

Rode bieten

Rauw, gekookt, gerookt. Je kunt eigenlijk weinig verkeerd doen met zo’n aardse robijn. Lekker met appel, hemels met haring, goddelijk met sinaasappel. Rodebietzaden. Crosby’s Egyptian € 1,90/4 g [Vreeken’s Zaden]

bietjestaartbietentaartjes
Geen zoet gebak, maar overheerlijke hartige bietentaartjes met geitenkaas. En die zijn eigenlijk net zo lekker als hun zoete zusjes.

 

Bietzoete of zoute bietenchips met venkelzaad
Bietjes mogen eigenlijk niet ontbreken in de moestuin van de hobbykok. Want kijk eens naar deze ontzettend lekkere bietjeschips.

 

Zin gekregen om zelf de tuin in te gaan? Maar wil je dat wel een beetje á la delicious.? Kijk dan in het septembernummer van delicious. Want daar vind je een shopping vol zaden (voor volgend jaar), tools en aardewerk. Plús fijne oogstfeestagenda!  

Bekijk je deze pagina in Layar? Klik dan op ‘close’ en je gaat terug naar delicious.&Layar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.