La Serena

La Serena is een lepelbare, rauwmelkse schapenkaas uit de Extremaduro (Serena), Midden-Spanje. De kaas wordt al sinds de Middeleeuwen gemaakt van melk van het oerras Merino en brengt met zijn kruidige, pittige smaak en fluwelige structuur nog steeds iedereen in vervoering. Bijna leeggelepeld, wordt de kaas gevuld met lamsvlees en rijst en nog een kwartiertje in de oven gezet. De laatste kaasresten smelten dan door de stoofschotel, et voilà: een heerlijke maaltijd!

Labne

Labne is lang uitgelekte, gezouten yoghurt met de dikte van mascarpone. Hangop, ook uitgelekte yoghurt is niet gezouten. Maak het zelf door volle yoghurt licht op smaak te brengen met zout. Laat de yoghurt vervolgens door een schone doek minstens 24 uur uitlekken. Labne wordt heel veel als dip in de Midden-Oosterse keuken geserveerd als mezze met flatbread en andere dips en mezze.

Laksapasta

Laksapasta is een pittige Maleisische specerijenpasta waarin o.a. gedroogde garnalen verwerkt zijn, verkrijgbaar bij de meeste toko’s. Vervang eventueel voor rode currypasta.

Lamsfond

Lamsfond, ingekookte, ongezouten bouillon van lamsvlees en -botten, is verkrijgbaar bij delicatessenzaken, goed gesorteerde slagers en sommige supermarkten.

Lamsgehakt

Lamsgehakt is te koop bij slagers te koop, maar minder goed in supermarkten. Je kunt het evt. vervangen door rundergehakt, maar dat smaakt veel neutraler dan lamsgehakt.

Lamszadel

Lamszadel is het achterste deel van de rug van een lam. Meestal worden een lamszadel direct verwerkt tot lamskoteletjes. Lamszadel is te koop bij Marokkaanse en Turkse slagers en te bestellen bij de meeste andere slagers.

Lancashire kaas

Lancashire kaas kan zowel van rauwe als gepasteuriseerde koemelk gemaakt zijn. Het proces van maken duurt 2-5 dagen afhankelijk van de weersgesteldheid in het gebied (wisselt namelijk sterk). Het is een aromatische kaas met een licht kruimelige structuur. Gebruik eventueel pecorino (schapenkaas) als alternatief, alleen heeft dit wel een ander aroma. Lancashire is te koop bij kaasspeciaalzaken, pecorino ook bij sommige ruim gesorteerde supermarkten.

Lardeernaald

Lardeernaald: hiermee rijg je dunne vetspekrepen door mager vlees om het malser en sappiger te maken. Te koop bij kookwinkels.

Lardo di collonata

Lardo di collonata is in kruiden ingelegd vetspek met een verrukkelijke smaak. Het is bij sommige Italiaanse delicatessenzaken en heel soms bij slagers te koop, of online te bestellen. Gebruik eventueel gewoon ontbijtspek.

Lavash

Lavash is ongerezen platbrood (flatbread) en wordt in het Midden-Oosten veel bij de mezze geserveerd. Te koop bij Midden-Oosterse, Marokkaanse en Turkse winkels. Vervang het evt. door pitabrood of wraps.

Lavendelbloemknopjes

Lavendelbloemknopjes zijn verkrijgbaar bij natuurwinkels en kruidenkramen op de (boeren)markt. Lavendelbloemen uit tuincentra zijn niet geschikt voor consumptie omdat ze mogelijk zijn bespoten met insecticiden.

Lemon- of citroencurd

Lemon- of citroencurd is te koop bij (Engelse) delicatessenzaken en veel supermarkten.

Ligurische honing

Ligurische honing komt uit Ligurie (Italië) en is verkrijgbaar in (Italiaanse) delicatessenzaken. Vervang evt. door een andere lekkere bloemenhoning.

Lima- of cannellinibonen

Lima- of cannellinibonen kun je eventueel vervangen door kleine of grote witte bonen. Te koop bij natuurwinkels en sommige delicatessenzaken.

Limoen

Limoen is een van de kleinste vruchten van de citrusfamilie. De meeste limoenen bevatten redelijk wat sap, wat een goede smaakmaker is voor de meest uiteenlopende gerechten. Gebruik biologische limoenen als je de schil gerapst verwerkt in gerechten, de insekticiden was je er namelijk niet af. Limoen is bijna overal te koop.

Limoenblad

Limoenblaadjes zijn verkrijgbaar bij de toko (zie Kaffir limoen).

Limoncello

Limoncello is een Italiaanse citroenlikeur, verkrijgbaar bij (Italiaanse) delicatessenzaken en slijters.

Linzen

Linzen kun je gekookt in blik kopen bij de supermarkt. Giet en spoel ze wel goed af. Zelf koken kan ook: reken voor gewone bruine linzen 20-25 min. en voor le Puy-linzen 35-40 min. Reken ± 50 g per persoon. Kook de linzen zachtjes gaar in 2x zoveel water als je linzen hebt, met de deksel op de pan. Rode linzen (eigenlijk splitlinzen) koken stuk in vocht.

Lychee

Lychee is een zoete tropische vrucht, ongeveer de grootte van een walnoot, met een bobbelige schil. In blik zijn ze gepeld te koop bij toko’s en sommige supermarkten. Bij ruimer gesorteerde supermarkten zijn ze in het najaar en de winter vers te koop.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.