Gamba’s

Gamba’s of grote garnalen schoonmaken: verwijder eerst de kop, door deze eraf te draaien. Pel dan de schaal eraf, door de onderkant (bij de pootjes) open te breken. De staart kun je er ook afbreken of evt. laten zitten. Maak dan met een scherp mesje een ondiepe snede over de rug van de garnaal, zodat het darmkanaal – de zwarte ‘draad’ – vrij komt te liggen. Verwijder het darmkanaal. Spoel de gamba’s schoon en dep droog met keukenpapier. 

Ganzenvet en eendenvet

Ganzenvet en/of eendenvet is te koop bij delicatessenzaken en poeliers. Het vet wordt uitgesmolten uit de dikke vetlaag van gefokte eenden en ganzen. Wilde eenden en ganzen hebben maar een dunne vetlaag.

Garam masala

Garam masala, een Indiaas specerijmengsel, is te koop bij toko’s, ruimer gesorteerde supermarkten en natuurwinkels. Je kunt het vervangen door kerriepoeder, maar de smaak van garam masala is verfijnder.

Gazpacho

Gazpacho is een koude soep uit Andalusië in Spanje, die traditioneel wordt gemaakt van tomaat, knoflook, ui, paprika, azijn en kruiden. Gazpacho kent vele variaties.

Gekonfijte meloen

Gekonfijte meloen is te koop bij sommige notenwinkels en delicatessenzaken.

Gekonfijte citrusschillen

Gekonfijte schillen van diverse citrusvruchten vind je bij de bakproducten in de supermarkt, bij natuurwinkels of gespecialiseerde notenwinkels.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is er in veel soorten. Vooral fruit wat van zichzelf niet al te veel vocht bevat, is heel goed te drogen. Bessen, kersen en aardbeien worden ook wel gedroogd, maar zijn moeilijk verkrijgbaar. Bij notenwinkels, delicatessenzaken, supermarkten en de natuurwinkel is een redelijk groot assortiment gedroogd fruit te koop. Voor veel bessen kun je bij gespecialiseerde notenzaken en natuurwinkels en natuurlijk online terecht. Sommige bessen vallen onder de ‘superfoods’ en hebben een bijzonder hoog gehalte aan voedingsstoffen.

Geitenkwark

Geitenkwark is te koop op biologische markten, bij ruim gesorteerde supermarkten, natuurwinkels en gespecialiseerde kaas- en zuivelwinkels.

Gekonfijte vruchtjes

Gekonfijte vruchtjes zijn versuikerde vruchtjes, verkrijgbaar bij delicatessenzaken, de meeste notenwinkels en banketbakkers. Bij het bakassortiment van de supermarkten vind je ook de bekende rode, gele en groene gekonfijte kersen (bigarreaus).

Geklaarde boter

Geklaarde boter is boter waaruit zoveel mogelijk water en vaste eiwitbestanddelen zijn verwijderd. Het heeft daardoor een hoger verhittingspunt dan gewone, ongeklaarde boter.

Gember

Gember is vers overal te koop. Gekonfijte, droge stukken gember koop je bij notenwinkels en online. Gekonfijte gemberbolletjes in gembersiroop zijn ook te koop bij alle supermarkten. Japanse ingelegde gember (die bij sushi wordt geserveerd) zijn flinterdunne rozekleurige plakjes gember met heel veel smaak. De flinterdunne plakjes worden ingewreven met zout en overgoten met een zoetzure azijn, waardoor ze prachtig roze kleuren. Te koop bij Japanse winkels, toko’s met een Japanse afdeling, oosterse supermarkten en sommige natuurwinkels.

Gemberwijn

Gemberwijn wordt gemaakt van witte wijn, gember en een zoetstof als honing of rozijnen. Je kunt gemberwijn kopen bij toko’s en goed gesorteerde slijters.

Gele wortel

Gele wortel is een soort oerwortel. Vervang evt. door pastinaken of gewone wortels. Verkrijgbaar bij de betere groentewinkel, natuurwinkels of (boeren-)markten. Er zijn ook paarse en witte wortels.

Gepofte aardappels

Gepofte aardappels maken: prik kruimige aardappelen met een satéprikker hier en daar in en bestrijk de schil met olie. Bestrooi met zout en peper en verpak elke aardappel losjes in een stuk aluminiumfolie, glimmende kant naar binnen. Pof ze in 50-70 min. gaar in het midden van een voorverwarmde oven van 185°C.

Gerookt paprikapoeder

Gerookt paprikapoeder of pimentón de la vera heeft een sterke rooksmaak. Te koop bij Spaanse winkels en delicatessenzaken of online te bestellen. Neem eventueel pikant paprikapoeder als je geen gerookt paprikapoeder kunt krijgen.

Geroosterde paprika

Geroosterde paprika is kant-en-klaar verkrijgbaar in potten bij de supermarkt en soms in zakjes op de versafdeling. Je kunt paprika ook zelf roosteren: blaker het vel van de paprika’s boven een gasvlam op het fornuis of in de oven zwart, doe ze 10 min. in een plastic zak zodat de paprika verder gaar stoomt en pel het vel eraf.

Gesuikerde viooltjes

Gesuikerde viooltjes zijn te koop bij sommige luxe banketbakkers en delicatessenzaken of online te bestellen.

Ghee

Ghee komt voor in veel Indiase recepten. Het is geklaarde boter (zie bij Geklaarde boter) en kant-en-klaar te koop bij (Indiase) toko’s, natuurwinkels en sommige slagers. Vervang evt. door arachideolie of een andere olie die je tot hoge temperatuur kunt verhitten.

Glasnoedels

Glasnoedels zijn doorzichtige, dunne, lange noedels gemaakt van meel van mungbonen (de boontjes waar de taugé uit ontspruit). Het zijn stevige noedels die je het best in kleinere stukken kunt knippen. Te koop bij toko’s en natuurwinkels.

Glazuur of icing

Glazuur is als royal icing mix verkrijgbaar in winkels met taartdecoratieartikelen of Amerikaanse etenswaren/ingrediënten. Het is ook bij veel supermarkten te koop, bij het bakassortiment. Zelf poedersuikerglazuur maken (voor ± 12 cakejes): meng in een grote kom 250 g gezeefde poedersuiker met ½-1 losgeklopt eiwit. Het moet een dik, glanzend glazuur worden.

Glucosesiroop

Glucosesiroop is verkrijgbaar in winkels met taartdecoratieartikelen of Amerikaanse etenswaren/ingrediënten en soms bij toko’s. Je kunt het vervangen door maïsmoutsiroop of rietsuikermelasse of golden syrup, o.a. te koop bij de natuurwinkel. Glucosesiroop wordt toegevoegd aan suikersiroop om het stabiel te houden, zodat de suiker tijdens het verwarmen, bijv. als je karamel maakt, niet terugkristalliseert in zijn oude kristalstructuur. Evt. kun je ook honing gebruiken.

Gloucesterkaas

Gloucesterkaas is een Britse koemelkkaas, ontstaan in Gloucestershire. Echte Gloucester wordt nog maar op een paar boerderijen gemaakt, van ongepasteuriseerde melk. Er is single gloucester en double gloucester, de eerste gemaakt van afgeroomde, de tweede van volle melk. Verkrijgbaar bij goede kaasspeciaalzaken.

Gochujang

Gochujang is een gefermenteerde rodepeperpasta uit Korea. Deze hete, scherpe saus is verkrijgbaar bij sommige toko’s. Je kunt het vervangen door sambal oelek, hoewel dit wel een andere smaak heeft.

Golden syrup

Golden syrup of rietsuikerstroop heeft een licht karamelachtige smaak, is afkomstig uit Groot-Brittannië en wordt veel in Brits gebak gebruikt. Het is te koop bij delicatessen- of natuurwinkels, sommige ruim gesorteerde supermarkten en online te bestellen.

Gorgonzola dolce

Gorgonzola dolce is de romige, milde versie van gorgonzola, een Italiaanse blauwschimmelkaas. Door deze kaas minder geperst wordt dan gewone gorgonzola is de kaas zachter van smaak. Gorgonzola dolce is te koop bij supermarkten en kaaswinkels.

Gort

Gort is gepelde gerst, parelgort is gepelde gerst die ook nog eens geslepen is. Te koop bij natuurwinkels en goed gesorteerde supermarkten.

Granaatappels

Granaatappels zijn in het seizoen (najaar en winter) op de markt, in mediterrane winkels, bij goed gesorteerde groentewinkels en sommige supermarkten te koop. De smaak is fris, rins en zoetzuur.

Granaatappelmelasse

Granaatappelmelasse is het ingekookte sap van de granaatappel. Het is een dikke, friszure siroop die als azijn wordt gebruikt, een echte smaakmaker. Je zou het kunnen vervangen door balsamicostroop, al geeft dat een iets anders effect. Te koop bij mediterrane winkels, natuurwinkels en sommige supermarkten.

Grappa

Grappa is een Italiaans distillaat van druiven en/of ander fruit, vergelijkbaar met het Franse marc. Te koop bij goede slijters.

Greenshell mosselen

Greenshell mosselen komen uit Nieuw-Zeeland en hebben een groenige schelp. Ze zijn groter dan de mosselen die we in Nederland kennen en zijn op bestelling verkrijgbaar bij sommige viswinkels, informeer er van tevoren naar.

Groene papaya

Groene papaya wordt in Aziatische keuken veel gebruikt in bijvoorbeeld salades. Te koop bij sommige goed gesorteerde toko’s. Vervang het eventueel door een stevige net niet rijpe, groene mango.

Groene peperkorrels

Groene peperkorrels zijn, ingelegd in zuur, verkrijgbaar bij goedgesorteerde  supermarkten en delicatessenzaken. Groene peperkorrels worden ook gedroogd verkocht, vaak in een mengsel van witte, groene, zwarte en rode peperkorrels. Deze gekleurde peperkorrels zijn allemaal afkomstig van dezelfde peperplant, maar worden in een ander stadium van rijpheid geplukt en anders gedroogd of gefermenteerd.

Guacamole

Guacamole is een Zuid-Amerikaanse dip of saus, gemaakt met gepureerde avocado.

Gula jawa

Gula jawa is palmsuiker ofwel het ingekookte zoete sap uit de palmboom. Het wordt in ronde schijven verkocht bij Indonesische toko’s en natuurwinkels. Tegenwoordig is bij de natuurwinkel ook gemalen palmsuiker te koop, dit is gemakkelijker verwerkbaar in gerechten. Je kunt er ook uitstekend mee bakken. Palmsuiker heeft een veel lagere glycemische waarde dan basterdsuiker, omdat het nauwelijks geraffineerd is. Vervang het eventueel door donkerbruike basterdsuiker of rietsuiker.

Gyoza-vellen

Gyoza-vellen of gow gee-vellen zijn hier beter bekend als wontonvellen. Het zijn dunne kleine deegvelletjes gemaakt van tarwe (soms ook wat boekweit), eieren, zout en water, die je per ± 50 stuks diepgevroren bij de toko of Japanse winkel kunt kopen. Soms zijn ze vierkant, je kunt ze dan desgewenst rond uitsteken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *