In 30 minuten koken een uitdaging? Niet met deze tips van Jet van Nieuwkerk  

‘Willen we een snelle maaltijd op tafel zetten, dan zit de meeste tijd in het bedenken wát we gaan eten. Hang een briefje op de koelkast met recepten gebaseerd op de ingrediënten die je al in huis hebt,’ stelt Jet van Nieuwkerk voor. In haar gloednieuwe programma op 24 Kitchen deelt de presentatrice en culinair schrijver nog veel meer handige tips voor snelle, doordeweekse gerechten. 

Jet van Nieuwkerk is afgestudeerd aan de Hotelschool, maar leert koken van haar oma en moeder. Ze loopt stages in het buitenland en verlangt nog steeds naar een koksopleiding in Parijs. Nu ze een gezin heeft wil ze niet zo lang weg, maar anders had ze het wel geweten.

Naast meerdere kookboeken en een goedlopende website vol tips, kookt ze nu elke werkdag om 17:00 een 30-minuten gerecht op kanaal 24, in het nieuwe programma: Lekker Snel!  

‘Ik las dat een mens gemiddeld 5 à 6 recepten uit zijn hoofd kent en dat rouleert. Daar wil ik echt verandering in brengen.’ 

Welke snelle maaltijden heb je deze week zelf op tafel gezet?

Ik heb gisteren een curry gemaakt. Het is nog een beetje zomer, maar ook fris buiten en dan heb ik zin in curry. Vooral Indiase en Thaise curries zijn geweldige gerechten waarmee je de koelkast heel makkelijk leegkookt.  

Nog een halve courgette of een stukje achtergebleven broccoli? Hoppa, die kun je er allemaal in kwijt! Frenkie, mijn zoontje, vindt het ook heel erg lekker. Daarom probeer ik het vooral niet te pittig te maken en maak ik het liefst een vega versie, met linzen bijvoorbeeld of kikkererwten. Onze voorraadkast staat er vol mee.  

Jet van Nieuwkerk 24 kitchen 3
24 Kitchen

Iedereen heeft wel een uitblinker van een pasta recept, iets waar je altijd op terug kan vallen, vooral als je geen tijd hebt, welke is dat voor jou?  

Puttanesca. Dat is gewoon supersnel te maken. Of, en dan speel ik een beetje vals, een van de pastasauzen uit mijn vriezer. Als ik tijd heb maak ik direct een hele grote portie: tomaten- of bijvoorbeeld bolognesesaus.  

Want geef toe: een goede bolo is gewoon goud waard. Ik zweer bij het recept van Miljuschka waar een beetje miso ingaat, die kan ik nu dromen. Soms doe ik er een kapje parmezaanse kaas bij voor extra hartigheid. En, ik laat de saus minstens 12 uur pruttelen.  

Waar haal jij je kookinspiratie vandaan?  

Ik ben echt opgegroeid met Jamie Oliver. Dat was onze held thuis. Nu is dat 100% Alison Roman. Ik ben helemaal verliefd op haar – en mijn moeder nu trouwens ook. Komt haar nieuwsbrief binnen, dan lees ik ‘m direct. Ik kijk al haar filmpjes en ik ben gewoon helemaal obsessed (lacht). 

Ik wil in NYC wonen, haar keuken hebben en net zo over eten praten als zij. Wat ze op tafel zet hoeft er ook allemaal niet zo fancy uit te zien, als het maar superlekker is en met goede ingrediënten gemaakt. Daar ben ik ook heel erg van. 

Ik heb zelfs samen met mijn moeder haar merch gekocht: een grote trui met een foto van de shallot pasta. Ik ben het gewoon bijna altijd met haar eens. Ze heeft bijvoorbeeld een pastasalade-allergie. Daar is eigenlijk nooit iets aan. Behalve aan haar 2.0 versie met heel veel courgette en walnoot. Die was zo lekker dat ik hem deze zomer ook weer op de camping heb gemaakt.  

Hoe ziet een doordeweekse dag eruit voor jou? 

Ik heb een beetje gek werk. Ik heb veel werk op instagram – vaak insta ik ’s avonds, omdat de meeste mensen dan op hun telefoon zitten. 

Ik heb een heel leuk kantoor in het centrum van Amsterdam, waar ik een bureautje heb met allemaal andere freelancers. Ik ga echt van hot naar her. Een dag is nooit in een ritme te vangen.  

Ik probeer wel iedere ochtend te sporten. En ik ga altijd eerst naar huis, dan zet ik de pannen op, en ga ik Frenkie halen. We hebben inductie dus dan zet ik de pannen op een hele lage stand zodat het alvast kan pruttelen, of ik zet de oven alvast aan. Zodra we samen thuiskomen is het eten al bijna klaar en kunnen we aan tafel. Daar ben ik heel trouw in.  

Haal je ook wel eens een maaltijd af als je geen zin hebt om te koken? 

Heel soms fiets ik om voor een hele goede Thai op de Elandsgracht. Maar in principe kook ik of we gaan uiteten. We hebben een hele goede sushi tent hier om de hoek gekregen in Amsterdam Noord, maar daar halen we alleen iets af in een zeldzaam geval. Ik kook eigenlijk iedere dag, ik zie koken als een manier om te ontspannen en de dag achter me te laten. 

Doe je zelf aan meal prep? 

Sauzen vries ik in, soms soep. Ik meal prep niet voor 3 dagen eten. Maar het is zó chill om na een drukke dag een hele goede saus uit de vriezer te toveren. Vooral mijn vriend is fan. Als ik niet thuis ben neemt hij niet eens meer de moeite om te bedenken wat hij zou kunnen maken, maar duikt meteen de vriezer in om te kijken wat er is.  

Wat kook je graag voor jezelf? 

Dat is soms wel een uitdaging, alleen eten. Waar mijn moeder en oma elke avond de tafel uitvoerig dekken voor zichzelf, met een kaarsje en een tafelkleedje, kan ik ook gerust met een bak yoghurt eindigen. Misschien een uitgebreid omelet. Dat is wel echt de max als het neerkomt op solo-eten. 

Favoriete short cut smaakmaker? 

Ansjovis komt direct op – heerlijk in een pastasaus met knoflook – en miso, nog zo’n goede smaakmaker. Verder vind ik venkelzaadjes heel lekker, wat ik veel in stoofjes gebruik. Ik heb altijd verse kruiden achter de hand, ingemaakte citroenen en harissa. Maar ik ben ook gek op kappartjes, kimchi, mosterd en crispy chili. Hoewel alles begint bij goede olijfolie en zoutvlokken.

Jet van Nieuwkerk 24 kitchen
24Kitchen