tip: nieuw tv-programma met sterrenchef Joris Bijdendijk

De kruisbestuiving tussen restaurant RIJKS en het Rijksmuseum zet zich voort, na een kookboek komt er nu een nieuw culinair tv-programma: De kok en de directeur. Gedreven door smaken, kunst, architectuur en geschiedenis reizen we vanaf 10 juli samen met Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en Joris Bijdendijk, sterrenchef van restaurant Rijks, door diverse landen en stillevens.

Wandel door het Rijksmuseum en je ontdekt vanzelf de doeken met levensechte geschilderde maaltijden. Van een simpel tinnen bord met een bolletje witbrood, een glas bier en een haring tot weelderige overvloed. Schalen vol exotische noten en fruit, wild, gevogelte, oesters en andere schaaldieren pronken op de werken.

Rijksmuseum, Stilleven met vergulde bokaal, Willem Claesz. Heda, 1635

Eten is kunst, en kunst is eten. Maar wat zijn de verhalen en de smaken áchter de schilderijen? Wat kunnen we leren van deze stillevens uit het museum? Dat, en meer, onderzoeken de twee gepassioneerde gastheren Taco Dibbets en Joris Bijdendijk in De kok en de directeur.

De kok en de directeur

Elke aflevering kiest kunsthistoricus Taco Dibbits een schilderij of object uit het Rijksmuseum dat het uitgangspunt vormt voor de ontdekkingsreis die volgt. Wat is bijvoorbeeld de rol van de citroen – te zien op het Stilleven met vergulde bokaal – en de keuken op Sicilië? En is de rijke mix van culturen die Suriname kenmerkt ook terug te vinden op het bord en in de musea?

Het duo reist naar verschillende landen waar ze kennis maken met de prachtige kunst en de nationale, culinaire gerechten en ingrediënten. Ze ontmoeten kunstenaars en chefkoks en dwalen rond in musea en keukens en in depots en bij boeren.

Eten en kunst?

Eten en kunst zijn manieren om een brug te slaan tussen mensen, landen en culturen. In België ontdekken de mannen hoe onze Zuiderburen onder andere met elkaar verbonden worden door bier, in Zweden blijkt fika het hoogtepunt: het moment waarbij men samen een zoet gebakje eet.

De natuur vormt in Zweden de inspiratiebron voor zowel verse gerechten als indrukwekkende kunst en in Slovenië speelt honing een centrale rol in beiden. In Frankrijk verdiepen de gastheren zich in de vraag welke invloed de Franse revolutie had op zowel het eten als de kunst.

De kok en de directeur is vanaf zondag 10 juli wekelijks te zien om 19.20 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Joris Bijdendijk en Taco Dibbits De kok en de directeur