is dit dé oplossing voor het frikandellentekort?

is dit dé oplossing voor het frikandellentekort?

We twijfelden of we dit wel moesten publiceren, want a) is een frikandel wel culinair genoeg? En b) willen we wel onrust zaaien in een toch al vrij pittige periode? 

Goed nieuws: culinaire frikandellen bestaan en ze worden gemaakt door Le Frique. Datzelfde bedrijf heeft geen last van het tekort aan frikandellen, en wel om de volgende reden…

fotografie: Charlotte Huiskes Fotografie

Frikandellen zijn de halsslagader van de cafetaria

Eerder deze maand verschenen er nieuwsberichten over een dreigend frikandellentekort. Dat hangt samen met een softwareproblemen, te weinig personeel, en het grondstoffentekort bij horecagroothandel Bidfood

Accountmanager Roel Theelen vertelde aan Metro Nieuws: ‘Ik ben bang dat we toch te maken hebben met het feit dat er een grote snackproducent is die bijna alle grote merken produceert. Dat maakt cafetaria’s kwetsbaar. Een aanzienlijk deel wat in de vitrine ligt is afkomstig van één partij.’

Je zou denken dat we dan met z’n allen even moeten overstappen op de kroket, het patatje of de pikante. Maar volgens Theelen is de frikandel ‘de halsslagader van de cafetaria; ze zijn het verdienmodel en het wordt lastig als je deze straks niet meer kunt verkopen.’

fotografie: Charlotte Huiskes Fotografie

Over op vegan frikandellen

De lancering van de vegan frikandel van het chique de frique frituurmerk Le Frique komt precies op tijd, nu Bidfood moeite heeft om te leveren. 

We schreven al eerder over de frikandellen van Le Frique, omdat ze vrij zijn van onnodige toevoegingen en gemaakt worden van ‘goed’ varkens- en kippenvlees. Kortom: een culinaire snack! Tot voor kort kon je ‘m kopen in twee varianten: Le Frique classique, klassiek gekruid zoals je ‘m gewend bent, en Le Frique unique verrijkt met venkelzaad. 

En nu is er dus een derde: Le Frique Veganique. Jawel, een plantaardige frikandel. Waarom? Nou gewoon, omdat die er nog niet was, en omdat de meest gegeten snack van Nederland een kwalitatieve, culinaire neef verdient die door iedereen – zelfs mensen met een glutenallergie – gegeten kan worden. 

Duurzame snack

Frank, mede-oprichter van Le Frique: ‘Bij de ontwikkeling van de Le Frique Veganique hebben wij bewust gekeken naar de duurzaamheid en afkomst van de grondstoffen. Daarom bevat onze plantaardige variant geen soja en palmolie.’

‘Le Frique Veganique bestaat voor een groot deel uit gedroogde jackfruit, die in Oost-Afrika wordt geproduceerd. Hierbij wordt lokaal samengewerkt met vrouwelijke ondernemers en wordt er extra werkgelegenheid gecreëerd. Omdat de jackfruit eerst wordt gedroogd, kan er tot 8 keer zoveel van de vrucht per container worden vervoerd. Dit betekent een lagere CO2-uitstoot.’

Meer informatie & bestellen
www.lefrique.nl