kun je echt alleen de schil van een biologische citroen eten?

Als we het hebben over biologische citroenen dan zijn we het er bij delicious. unaniem over eens dat er één tool is die iedereen moet hebben, en dat is (natuurlijk!) een microplane. De rasp der raspen. Waarmee we Parmezaan dramatisch laten vallen over een schaal papardelle, waarmee we nootmuskaat vers en geurend toevoegen aan de bechamel. Maar vooral en bovenal, raspen we er citroenschil mee. Want schil is wat je wil! Zest is the best. Behalve als het giftig blijkt te zijn… 

Is de schil van een niet-biologische citroen echt zo slecht?

Dat is inderdaad niet zo’n vreemde vraag, want ook wij verzoeken jullie een biologische citroen te kopen, in recepten waar citroenschil wordt gebruikt. De schil van een ‘normale’ citroen uit de supermarkt zou namelijk giftig zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Het zit zo: citroenen krijgen na de oogst een beschermlaagje. Ze worden ondergedompeld in een badje met olie en chemische stoffen die schimmels afweren. Dat is nuttig omdat het de citroenschil minder poreus maakt, het is als een soort kit: de gaatjes in de schil worden gedicht en de citrusvrucht krijgt een mooie glans. Vóór dat bad zijn de citroenen overigens ook al besproeid met bestrijdingsmiddelen.

Dat verklaart waarom je in een niet-biologische citroenschil stoffen aantreft zoals thiabenzadol, fudioxonil en pyrimethanil. Niet dat we precies weten wat al die scheikundige namen betekenen, maar echt lekker klinkt het ook niet.

Je moet meer dan 8 citroenschillen per dag eten voordat het schadelijk wordt

Nu liggen er niet zomaar giftige citroenen in de schappen. In Europa worden de toegestane waardes van deze chemische stoffen streng gereguleerd en gecontroleerd middels steekproeven. Bovendien hebben we het over hele lage waarden. Om je een beeld te geven: een citroen mag slechts 5 microgram bupirimaat (een insecticide) bevatten en 2 microgram captafol (een antischimmelmiddel).

De schil van een niet-biologische citroen uit de winkel is dus gewoon hartstikke veilig om over je ricotta te raspen. Pas als je meer dan 8 citroenschillen per dag zou eten, wordt het wat slechter voor je gezondheid. Maar laten we eerlijk zijn, zoveel citroenen haal je zelfs met dit recept niet.

Hoe zit dat eigenlijk met een biologische citroen, is die wel 100% gifvrij?

Ook die hebben veelal een badje gekregen met vet (voor de glans) en beschermingsmiddelen. Alleen zijn het biologische middelen. Daarnaast worden er bij een paar procent van de biologische producten nog altijd restjes gevonden van pesticiden. ‘Die komen er dan per ongeluk op doordat water via een niet-biologisch product op de rest terechtkomt’, zegt Nyna Kramer, hoofddocent toxicologie aan de Wageningen University, in het AD.

Maar wederom gaat het om zulke kleine hoeveelheden, dat het eigenlijk verwaarloosbaar is. Wil je ziek worden van een biologische citroenschil, dan moet je er eerst een paar miljoen van eten. Succes!

Kortom: was je citroenen – biologisch of niet – voordat je de schil raspt. Als je dat een beetje grondig doet, krijg je de meeste (biologische) pesticiden er wel af.

Bronnen: AD.nl, de Volkskrant

citroenschil van unsplash