Altijd al willen weten wat er groeit achter dat eindeloze glas langs de snelweg? Tijdens Kom in de Kas – op 5 en 6 april – openen kwekers in heel Nederland hun deuren.
Van knalrode tomaten tot tropische bloemen: je loopt zó de kas in, ruikt het groen, proeft vers geoogste groente en hoort de verhalen van de mensen die het telen.
In 16 regio’s kun je kassen bezoeken: groot en klein, hightech of juist ouderwets ambachtelijk. Leuk met kinderen, fijn om inspiratie op te doen én gewoon een lekker frisse weekendactiviteit. Dus trek je makkelijke schoenen aan, pak je nieuwsgierigheid in en dompel je onder in de wereld van wat straks op je bord ligt. Meer info: komindekas.nl
Wat kun je verwachten als bezoeker?
Tijdens Kom in de Kas valt er van alles te beleven. Er zijn rondleidingen: kwekers leiden je rond door hun kassen en vertellen over de gewassen die ze telen, de technieken die ze gebruiken en de zorg voor hun planten.
Je kunt je ogen uitkijken wanneer je tussen honderden rijen paprikaplanten loopt en de geur van verse kruiden of bloemen ruikt. En wist je dat de Nederlandse kassen tot de meest innovatieve ter wereld behoren als het gaat om efficiënte en duurzame voedselproductie. Naast zelf rondkijken en vragen stellen, organiseren veel regio’s ook extra activiteiten voor jong en oud.
Proeverijen zijn een vast onderdeel: je krijgt de kans om de superverse producten direct van de bron te proeven, of het nu gaat om zoete aardbeien, knapperige komkommers of frisse kruiden!
Van kas naar keuken: inspiratie voor foodies
Je ontdekt dus niet alleen waar je groenten en fruit vandaan komen, maar ook welke variëteiten en smaken er bestaan. Misschien proef je ter plekke een nieuwe tomatensoort die je nog nooit in de supermarkt zag, of leer je hoe een komkommerkweker ervoor zorgt dat elke oogst even sappig en knapperig is. Die ervaringen neem je mee naar huis.
Wedden dat je na zo’n bezoek extra veel zin hebt om de keuken in te duiken? Hier 5 inspiratie recepten met groente zó vers dat ze nog naar de kas ruiken.