weekendtip: Kom in de Kas 2025 – een weekend vol groene inspiratie

weekendtip: Kom in de Kas 2025 – een weekend vol groene inspiratie
Quinten van Ooijen

Altijd al willen weten wat er groeit achter dat eindeloze glas langs de snelweg? Tijdens Kom in de Kas – op 5 en 6 april – openen kwekers in heel Nederland hun deuren.

Van knalrode tomaten tot tropische bloemen: je loopt zó de kas in, ruikt het groen, proeft vers geoogste groente en hoort de verhalen van de mensen die het telen.

In 16 regio’s kun je kassen bezoeken: groot en klein, hightech of juist ouderwets ambachtelijk. Leuk met kinderen, fijn om inspiratie op te doen én gewoon een lekker frisse weekendactiviteit. Dus trek je makkelijke schoenen aan, pak je nieuwsgierigheid in en dompel je onder in de wereld van wat straks op je bord ligt. Meer info: komindekas.nl

Wat kun je verwachten als bezoeker?

Tijdens Kom in de Kas valt er van alles te beleven. Er zijn rondleidingen: kwekers leiden je rond door hun kassen en vertellen over de gewassen die ze telen, de technieken die ze gebruiken en de zorg voor hun planten.

Je kunt je ogen uitkijken wanneer je tussen honderden rijen paprikaplanten loopt en de geur van verse kruiden of bloemen ruikt. En wist je dat de Nederlandse kassen tot de meest innovatieve ter wereld behoren als het gaat om efficiënte en duurzame voedselproductie​. Naast zelf rondkijken en vragen stellen, organiseren veel regio’s ook extra activiteiten voor jong en oud.

Proeverijen zijn een vast onderdeel: je krijgt de kans om de superverse producten direct van de bron te proeven, of het nu gaat om zoete aardbeien, knapperige komkommers of frisse kruiden​!

Van kas naar keuken: inspiratie voor foodies

Je ontdekt dus niet alleen waar je groenten en fruit vandaan komen, maar ook welke variëteiten en smaken er bestaan. Misschien proef je ter plekke een nieuwe tomatensoort die je nog nooit in de supermarkt zag, of leer je hoe een komkommerkweker ervoor zorgt dat elke oogst even sappig en knapperig is. Die ervaringen neem je mee naar huis.

Wedden dat je na zo’n bezoek extra veel zin hebt om de keuken in te duiken? Hier 5 inspiratie recepten met groente zó vers dat ze nog naar de kas ruiken.

tomatentaart met ui en ansjovis van Meike Krüger
Ik heb inmiddels met veel verschillende deegsoorten geëxperimenteerd, en bladerdeeg blijf ik het lekkerst vinden voor een tomatentaart. Door de tomaten overdwars door te snijden en de kroontjes er bij een paar tomaten op te laten zitten, ziet de taart er extra mooi uit.
Vega-tip: Laat de ansjovis achterwege en vervang door 1 theelepel bruine miso.
naar recept
pastasalade met courgette, komkommer & verse geitenkaas
Doe wat meer moeite voor een onbekendere pasta-vorm, kies je favoriete ingrediënten en serveer zo’n snelle pastasalade bij de BBQ. Deze pastasalade met courgette is eenvoudig, vol zomersmaken en je krijgt iedereen er gelukkig mee.
naar recept
pastasalade met courgette geitenkaas
gevulde paprika’s met linzen, geitenkaas & chili-olie
Janneke: 'Vul paprika's met kruidige spinazie, gemarineerde linzen, romige geitenkaas, gerookte amandelen én mijn nieuwe favoriet: chili-olie.'
naar recept
Gevulde paprika met gemarineerde linzen, geitenkaas en chili-olie_preview
aubergine-rucolasalade met kruidenricotta
Rooster aubergines voor een lekkere groentesalade; een perfecte maaltijd voor de drukke doordeweekse avondspits. Vervang voor een vegetarische versie de pancetta door flinters parmezaan of pecorino.
naar recept
groentesalade met kruidenricotta | delicious
geroosterde tomatensoep met paprika en pesto
Zin in een goede geroosterde tomatensoep met paprika? In dit recept maak je alles zelf, inclusief de pesto. Wel zo lekker.
naar recept
geroosterde tomatensoep met paprika en pesto