dit zijn de 3 favoriete kookboekklassiekers van sterrenchef Joris Bijdendijk

dit zijn de 3 favoriete kookboekklassiekers van sterrenchef Joris Bijdendijk
CHANTAL ARNTS

Joris’ coups de coeurs als het op kookboeken aankomt? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. In het september-nummer van delicious. magazine deelt onze gasthoofdredacteur zijn favorieten.

Ja, dat lees je goed. Deze maand is niemand minder dan sterrenchef Joris Bijdendijk onze gasthoofdredacteur. Je ontdekt zijn signatuurrecepten van RIJKS, hij deelt zijn favoriete ontbijtrecepten voor de zondagochtend met zijn gezin, tips en tricks en natuurlijk zijn favoriete adressen in binnen- en buitenland.

Nieuwsgierig geworden? Je bestelt het nummer hier!

In het magazine deelt Joris al zijn favorieten. Van zijn koksmessen tot smaakmakers en botersauzen tot zijn lievelingsontbijt. In dit artikel kunnen we alvast een tipje van de sluier geven. Zet onderstaande kookboekklassiekers maar op je verlanglijstje als je meer wil weten over koken.

1. Over eten en koken van Harold McGee uit 1984

Dit is een vuistdik meesterwerk dat leest als een encyclopedie en alle keukenmysteries oplost: waarom bederft vis sneller dan vlees, hoe komt het dat je pannenkoekenbeslag even moet laten staan, wat gebeurt er als vlees bruin wordt, hoe je verse en oude eieren uit elkaar kunt houden. Dit boek verliest zijn relevantie nooit. bol.com, bruna.nl

2. Essential cuisine van chef Michel Bras

Michel Bras geeft een nieuwe manier om naar groente te kijken en eens rond te neuzen in zijn restaurant in Aubrac. In zijn gerechten proef je een spanning tussen eenvoud en ontdekking. Het is een vrolijke en inventieve keuken, die meer te danken heeft aan een liefde voor ingrediënten dan aan de exacte culinaire wetenschap erachter.

Vrijwel overal is zijn boek voor astronomische bedragen online te koop, alleen niet bij standaardboek-handel.be en ook niet op zijn eigen bras.fr

3. White heat het iconische kookboek van de Britse chef Marco Pierre White

De eerste echte rock & roll-chef, een boek dat het restaurantlandschap voor altijd veranderde. Nog altijd actueel en geliefd, ook bij Joris. Kleine kanttekening voor de groenteliefhebber: alleen de desserts zijn vegetarisch. bol.com

Benieuwd naar de recepten van Joris? Maak zijn pindasoep met kokosmelk.