elBulli1846 opent zijn deuren voor één nachtje als Airbnb

De Spaanse chef Ferran Adrià, beter bekend als de vader van de moleculaire keuken, heropent de deuren van het wereldberoemde restaurant El Bulli – tegenwoordig omgedoopt tot elBulli1846. Niet als restaurant, maar als Airbnb, en jij kunt er slapen.

Voordat René Redzepi de culinaire troon besteeg was daar Ferran Adrià, zijn restaurant El Bulli werd beschouwd als een van de beste restaurants ter wereld. Hoewel je het ook een lab zou kunnen noemen.

De chef en zijn volgelingen experimenteerden erop los. Ze ontwikkelden allerlei technieken om vloeistoffen in schuim te veranderen, van fruit gel te maken en groenten om te zetten in kaviaar. Een spektakelshow van een eetervaring, die zo veel aanhangers had dat je in de jaren daarna bij elk restaurant schuimpjes, poeders en gelletjes kreeg voorgeschoteld.

MARC ENSENYAT

Misschien is dat ook de opstap geweest voor Redzepi, want al die eet-trucs leverde een tegenbeweging: weg van de moeilijkdoenerij en terug naar lokaal, eerlijk, biologisch en – aangevuld met het nieuwe toverwoord: regeneratief.

Of je nu fan bent van de moleculaire keuken of niet, wat Adrià deed was destijds ongekend. Hij gebruikte nieuwe technieken om smaken en bekende gerechten volledig los te trekken van hun normale gedaante en plaatste ze in een totaal andere context.

Hij daagde zijn eters uit om vragen te stellen: vind je een caprese salade nog steeds lekker als de mozzarella van ijs is gemaakt, de tomaten balletjes kaviaar zijn geworden en de basilicum erop ligt als een onherkenbaar schuimpje?

Driesterrenrestaurant El Bulli

Om even te illusteren hoe mateloos populair driesterrenrestaurant El Bulli was: jaarlijks probeerden twee miljoen mensen een reservering te maken terwijl er plek was voor 8000 gasten per jaar. Toch besloot Adrià zijn restaurant in het najaar van 2011 te sluiten zodat hij zich meer kon focussen op creativiteit. Het koken op topniveau was na al die jaren verandert in een sleur.

MARC ENSENYAT

Slapen bij Ferran Adrià’s elBulli1846

Het restaurant stopte ermee, maar dat was niet het einde van Adrià’s culinaire carrière. El Bulli werd een stichting, een onderzoekscentrum, een denktank en een museum. En vanaf dit jaar kun je er ook slapen!

Op Airbnb kun je een nacht boeken bij elBulli1846: oftewel slapen in het voormalige restaurant! Een iconische locatie voor foodies met spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee. ElBulli1846, dat nu functioneert als een museum, is klaar om haar eerste en – helaas ook – enige gasten te verwelkomen. Een overnachting die volledig gewijd is aan de culinaire revolutie die Ferran in gang heeft gezet.

MARC ENSENYAT

De twee gelukkigen die gratis (de reis is alleen niet inbegrepen) bij elBulli1846 mogen slapen ontmoeten Adrià in hoogst eigen persoon en krijgen een rondleiding door de verschillende ruimtes van het restaurant. Er wordt gegeten bij Adrià’s favoriete restaurant in het kustplaatsje Roses. Na de check-out krijgen de gasten een diner bij Enigma in Barcelona, waar Albert Adrià met de kookscepter zwaait: broer en de tweede in de ranglijst van beste chefs volgens The Best Chef Awards.

Zo boek je een overnachting bij elBulli1846

Het exclusieve verblijf in elBulli1846 zal beschikbaar zijn voor 1 nacht van 16 op 17 oktober 2024. Foodies kunnen vanaf 17 april om 18:00 CEST een verzoek indienen om dit verblijf te boeken op airbnb.com/elbulli1846.

MARC ENSENYAT
el Bulli airbnb
FOTO: MARC ENSENYAT