de zenboeddhistische non Jeong Kwan kookt in Amsterdam, en er zijn nog kaarten

De Zuid-Koreaanse non uit de populaire Netflix serie Chef’s Table, komt op vier nazomerse avonden in september een speciaal tempelmenu koken in Amsterdam. En alsof dit allemaal nog niet bijzonder genoeg is – Jeong Kwan in Nederland! – wordt haar eten gepresenteerd op kunstig servies, en schenkt theesommelier Linda Rampen een bijpassende Europese tea pairing. Schuif aan in de Amsterdamse tempel van Kwan!

Dinerconcept 

Wat gebeurt er als je kunstenaars en chef-koks éénmalig samenbrengt? Martin Kullik en zijn partner Jouw Wijnsma, oprichters van het creatieve collectief Steinbeisser, onderzoeken deze vraag sinds 2012, toen ze Experimental Gastronomy zijn begonnen. Een dinerconcept waarbij veelgeprezen chef-koks worden gevraagd om een menu te maken dat volledig veganistisch, biodynamisch en lokaal geproduceerd is, en vervolgens wordt geserveerd op een duizelingwekkend aanbod van uniek – en een tikkeltje ingewikkeld – bestek en servies, gemaakt door kunstenaars en designers. Elk diner is een unieke culinaire beleving, waarbij de grenzen worden opgezocht van onze eetgewoontes.

Jubileumeditie

Voor de jubileumeditie van Experimental Gastronomy heeft Steinbeisser de handen ineen geslagen met Vereniging Hendrick de Keyser, samen hebben ze Jeong Kwan naar Nederland gehaald. 

Het Gemeenslandshuis in Amsterdam Oost, schurend tegen Diemen, wordt voor deze gelegenheid eenmalig omgetoverd tot tempel. En het lijkt alsof deze locatie daarvoor gemaakt is. Omringd door water, op een plek waar eens de dijkgraven vergaderde, worden bezoekers op 8, 9, 10 & 11 september uitgenodigd om de chaos van de stad achter zich te laten en zich open te stellen voor de bijzondere culinaire creaties van Jeong Kwan.

Welke kunstenaars voor deze speciale editie meewerken vind je hier.

Jeong Kwan

Het bijzondere van chef Jeong Kwan is dat ze geen restaurant heeft, maar gewoon kookt voor haar klooster en passanten. Het is voor haar als een meditatie; tijdens het koken wordt een intieme verbinding gemaakt met dat wat de aarde te bieden heeft. 

Jeong Kwan: ‘Koken is connectie maken met de natuur en alle ingrediënten die hier om mij heen groeien. Dit deel ik weer met de mensen voor wie ik kook.’ Wie nu denkt dat haar spirituele gerechten smaak, finesse of kracht missen, heeft het mis… want iedere hap is raak! 

Lees hier hoe Jeong Kwan de mannen van Mister Kitchen van hun sokken blies, met haar glorieuze gerechten. Zó goed, dat je ze niet zou kunnen onderscheiden van de piekfijne bordjes die je tegenkomt bij sterrenrestaurants als NOMA en de Librije. Leuk weetje: de chef van NOMA, René Redzepi, heeft ooit zelf een bezoekje gebracht aan Kwan. Dus de gelijkenis is niet geheel toevallig. 

Info

Het diner met Jeong Kwan vindt op 8, 9, 10 en 11 september plaats in het Gemeenlandshuis in Amsterdam. Een tasting menu inclusief bijpassende thee kost € 375,- euro per persoon. Je kunt reserveren via info@steinbeisser.org. Check de website van Steinbeisser voor het volledige programma.

Jeong Kwan Koreaanse chef