Het blijft leuk – ook voor ons – om door de cijfers te bladeren en te zien welke recepten écht blijven hangen. Zijn het Rutgers kaneelbroodjes, zijn boterkoek of het recept voor klassieke sloffen?
Dat de recepten van Rutger Bakt favoriet zijn bij velen, is geen geheim. Hij blinkt uit in het schrijven van toegankelijke recepten die – zo hebben we door de jaren heen zelf ervaren – werkelijk áltijd lukken. Misschien komt dat doordat Rutger zelf ooit in de hobbykeuken begon, en daardoor precies weet hoe belangrijk het is om de thuiskok stap voor stap te helpen met duidelijke instructies en betrouwbare recepten voor feestelijke gelegenheden. Want zeg nou zelf: wat is er erger dan een verjaardagstaart die je bakt op de dag zelf en mislukt door een slecht recept?
Rutger: ‘Er werd bij ons thuis veel gebakken, op woensdagmiddag, voor verjaardagen, in vakanties. Bakken staat voor mij voor gezelligheid. We doken dan samen de keuken in om cake, appeltaart, kwarktaart of oliebollen te bakken. Ik zat als kind op het aanrecht lekker de beslagkom uit te likken en luisterde naar de mening van mijn ouders. Niet alleen het resultaat, maar het hele proces van deeg maken, laten rijzen, opstijven etc. – wat je met een paar simpele ingrediënten kunt doen – juist dat geeft mij die voldoening.’
Ben je benieuwd naar het complete interview met Rutger, Cees en Estée? Sla dan nu het oktober-nummer open, of bestel hem hier.
5. Financiers
Eigenlijk is een financier een extra lekkere madeleine. Dat komt door de beurre noisette – of bruine boter – die je door het beslag mengt. Deze van Rutger smaken precies zoals je ze in Parijs bij de betere bakker tegenkomt:
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg. Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
naar recept4. Aardbeienslof
Sloffendeeg for president! Een taart die alles heeft: hij is boterig, een beetje taai op precies de juiste manier, romig dankzij de custard en notig door de frangipane én fris, want een slof beleg je natuurlijk met het allerlekkerste fruit van het seizoen.
Het recept voor de perfecte sloffenbodem van Rutger Bakt.
naar recept3. Gebakken cheesecake
Op nummer drie: een cheesecake die Rutger tientallen keren heeft getest. Tip van Rutger: gebruik altijd een naturel roomkaas (of zuivelspread) en kies niet voor de light-versie en ook niet voor een variant met kruiden (blegh bieslook-cheesecake…). Of je een A-merk of huismerk gebruikt maakt volgens hem niet uit.
Zorg ervoor dat je roomkaas op kamertemperatuur is, voordat je het beslag gaat maken. Dit maakt het makkelijker te mengen en je hebt veel minder kans op klontjes.
Sinds Rutger ontdekte dat gebakken cheesecake wél lekker is, bakt hij ze zelf. Proef zijn zomervariant met nectarine en passiefruit en je wilt niets anders meer!
naar recept2. Kardemombullar
De frisse, mentholachtige eucalyptussmaak van kardemom komt geweldig tot zijn recht in zoet deeg – iets waar de Zweden, net als Rutger, maar al te goed raad mee weten.
1. Citroen-maanzaadcake
De absolute nummer één die jullie het vaakst hebben gemaakt:
Rutger bakt voor delicious. een citroen-maanzaadcake met roomkaasglazuur. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Maanzaad geeft deze frisse citroencake een verrassend lekkere twist! Bij ons zie je maanzaad vooral op broodjes, niet in gebak. Maar in Duitsland, Polen en Hongarije krijgen ze er geen genoeg van. Daar wordt het ingezet als taartvulling, voor plaatkoeken, in strudels en om koekjes mee te vullen.’
naar receptMaak ook: kouign-amann van Rutger bakt




