dit wil je zien: de Chinees-Indisch restaurant expo van Benjamin Li in Foam

Nog geen plannen? Trek erop uit, want in Foam, het fotografiemuseum van Amsterdam, hangt tot december het werk van Benjamin Li: de Rotterdamse kunstenaar die meer dan 200 Chinees-Indonesische gerechten fotografeerde om zijn roots beter te begrijpen.

In Search of Perfect Orange, is een interactieve tentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Benjamin Li die je vanaf 30 augustus kunt bekijken bij Foam. Waarom dat de moeite waard is? Het werk van Li bestaat uit honderden foto’s, video’s en puzzels van Chinees-Indische gerechten, denk aan babi pangang, nasi goreng en foe yong hai.

Dit unieke stukje restaurantcultuur verdwijnt sneller uit ons Nederlandse landschap dan we misschien doorhebben, en daarom een goed moment om te reflecteren: wat heeft het Chinees-Indische restaurant ons gebracht?

Het Chinees-Indische restaurant als cultureel erfgoed

Het werk van Li kun je lezen als een queeste naar zijn eigen roots, waarin hij thema’s onderzoekt zoals identiteit, verbondenheid en (koloniaal) erfgoed, waarbij hij voedsel gebruikt als lens.

Sinds 2014 heeft Li meer dan 1.200 Chinees-Indische restaurants in Nederland bezocht, in een poging om een archief van dit ‘restauranttype’ op te bouwen. Tijdens deze bezoeken heeft hij menu’s, stukken servies en persoonlijke verhalen verzameld. En niet onbelangrijk: 200 (!) foto’s van Chinees-Indische gerechten.

Voor Li zijn deze restaurants zoveel meer dan plekken waar je lekker kunt eten, ze symboliseren de veerkracht van zijn familie en de bredere integratie van de Aziatische gemeenschap in Nederland. Veel van zijn familieleden, waaronder zijn ouders, hebben in restaurants gewerkt om een nieuw bestaan op te bouwen. Met zijn werk eert Li deze vaak ondergewaardeerde, bespotte plekken en benadrukt hij tegelijkertijd hun culturele en historische waarde.

Stickers plakken!

Een van zijn recente projecten, het Chinees-Indisch Restaurant Stickeralbum, dat deel uitmaakt van de tentoonstelling, nodigt bezoekers uit om op een interactieve manier met dit erfgoed om te gaan door stickers te verzamelen en te ruilen.

Centraal in de tentoonstelling staat een grote ronde tafel met een draaiend kunstwerk, geïnspireerd op Halma, ook bekend als Chinees dammen. De pionnen van het spel zijn gesneden in de vorm van rozen, wat verwijst naar de Chinese techniek van wortelsnijden die Li’s vader beoefent. Met de tentoonstelling legt Li de absurditeit van bepaalde stereotypes bloot, en probeert tegelijkertijd de schoonheid van het Chinees-Indische restaurant als erfgoed op waarde te stellen. Een interessante balans.

Neem trouwens vooral een kijkje op zijn website die leest als de menukaart van een Chinees-Indisch restaurant.

Info

In Search of Perfect Orange van Benjamin Li is van 30 augustus t/m 1 december 2024 te zien in Foam.
Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.

Over iconische gerechten gesproken, maak thuis zelf foe yong hai

FOAM – BENJAMIN LI