Boiling point: als je in de horeca werkt kun je deze film beter niet kijken

Ken je de nachtmerrie waarbij je verzeild bent geraakt in de keuken van een restaurant en de bonnen blijven uit de machine schieten, de apparatuur valt uit en je laat de laatste eendenborst aanbranden, net nu de recensent van krant aan tafel zit? De nieuwe culinaire onetaker Boiling Point – opgenomen in één lange, zenuwslopende take – laat ons voelen wat we vrezen.

Regisseur Philip Barantini serveert ons een duizelingwekkend drama dat zich afspeelt in een Londens restaurant, waar Stephen Graham in zijn hoofdrol als Andy Jones de keuken bestiert. Terwijl de gasten binnenstromen neemt de nervositeit van chef Andy toe, en met de stress en adrenaline de hoeveelheid van de slokjes uit zijn witte sportfles, waar misschien wel iets sterkers in zit dan water. Terwijl het personeel zijn best doet om de chaotische avond te redden, krijgen de opstapelende problemen een steeds serieuzere vorm.

Boiling point is opgenomen in één take

Dit is niet de eerste keer dat een film is opgenomen in één take, er is zelfs een (voor de hand liggende) benaming voor: de one-shot film. Het gevaar bij films die eruit zien alsof ze in één onderbroken opname zijn gefilmd, is ten eerste of het wel echt zo is (en zo niet, kun je edits zien?).

Ten tweede: draait het om ‘form follows function‘ en ondersteunt het format actief het verhaal, of is het slechts een foefje? In dat laatste geval kan de film er technisch oogverblindend uitzien, maar verlaat je de bioscoop uiteindelijk met een hol gevoel.

Verre van een gimmick

Boiling Point is verre van een gimmick. De manier van filmen zorgt voor een meeslepende, rauwe ervaring die raast als een opkomende paniekaanval. Vandaar mijn waarschuwing: als je in een restaurant werkt, of hebt gewerkt (zoals ik), herken je de spanning van de avond.

Het is net alsof je weer terug bent in het servies. Waar je, net als de regisseur, de acteurs en de cameraploeg één kans hebt om het goed te doen. Want een avond in de horeca kun je nooit meer overdoen.

Alles waar een chef-kok voor vreest vind je in Boiling Point

Toch heeft dit aangrijpende drama iets over the tops in zich. Het is letterlijk een opeenstapeling van alle dingen waar een chef-kok voor vreest. Van het verrassingsbezoek van de Voedsel- en Warenautoriteit waar de film mee begint, tot de speciale tafel waar zowel een mede chef, als recensent hebben plaatsgenomen. Dat maakt de spiraalvormige afdaling soms iets te stijl – en voor de hand liggend.

Info

Vanaf 6 oktober in de bioscoop
Regie Philip Barantin, met Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice Feetham, Jason Flemyng, Hannah Walters 
Jaar 2022, Engels

boiling point