Doe als Meera Sodha en leg de lat wat lager voor jezelf, zodat je wél vrienden durft uit te nodigen. Haar motto: zet een bak chips op tafel en stop iets in de oven. De meeste mensen zijn al dankbaar dat er voor ze wordt gezorgd.
In haar nieuwe boek Bij Meera aan tafel beschrijft Meera hoe ze wordt uitgenodigd om te komen eten bij haar vrienden ‘de Adamo’s’: ‘Ben had van tevoren gekookt (dandan-noedels), dus we dronken cocktails en zaten te kletsen tot onze buikjes begonnen te rommelen en Ben de keuken in rende om iets te eten te halen.’
Tot Meera’s grote verbazing kwam hij drie minuten later alweer de keuken uitgerend met een kleine piramide van hete takoyakiballetjes. ‘Het gerecht had alles in zich: het was leuk, het had schwung en het was lekker! Niemand vond het erg dat hij ze direct uit de diepvries in de magnetron had opgewarmd. Ze waren verrukkelijk en wij waren blij dat hij zo snel weer bij ons terug was.’
Zodoende besefte Meera dat de lat eigenlijk best wel omlaag mag als je gastvrouw- of heer bent. Uiteindelijk draait het vooral om samenkomen. Ik denk dat de pandemie ons dat allemaal heeft laten inzien. En als je toch zelf kookt, zijn er veel gerechten die je gewoon bij elkaar kunt gooien in een pan of ovenschaal.
Ze deelt met ons haar ideeën voor een zorgeloze avond:
1. De diepvries is je vriend
‘Leer ten eerste de diepvriessectie van je lokale Indiase of Chinese supermarkt kennen —daar vind je fantastische producten. Niemand zal het erg vinden als je gestoomde of gebakken dumplings uit de vriezer serveert als snack of voorgerecht wanneer je mensen onverwachts uitnodigt. Maak er een snelle saus bij van sojasaus en zwarte azijn (heb je dat niet, dan is witte wijnazijn ook prima).’
2. Niemand heeft een hekel aan chips
‘Ik zet nu bijvoorbeeld altijd chips op tafel als er mensen komen, en iedereen is blij. Niemand heeft een hekel aan chips. Wat ik leuk vind om te doen, is er wat Kewpie-mayonaise overheen te sprenkelen. Ik koop goede, gezouten chips en doe daar wat van die mayonaise overheen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ingelegde chilipepers van de Chinese winkel toevoegen, zoals Tian Tian. Als je die niet hebt of niet van chili houdt, is dat ook prima. Dan voeg je bijvoorbeeld wat nori toe. Zet gewoon wat spullen bij elkaar, open een fles en je hebt een leuk voorgerecht.’
3. Zwengel de oven aan
‘Voor feestdagen als Diwali en Halloween maak ik bijvoorbeeld een butter paneer die je in de oven kunt bereiden. Die curry staat in mijn boek. Ik maak daarnaast ook andere dingen samen met een vriend. Maar ik weet dat ik dit gerecht gewoon in de oven kan zetten, wat erg handig is. Als je te weinig ruimte hebt in de oven, kun je het van tevoren deels bereiden of het invriezen om later af te maken.’
4. Makkelijk op te schalen
‘Een andere tip voor de feestdagen is om grote hoeveelheden te maken van gerechten die je makkelijk kunt opschalen, zoals de Iraakse bonenstoofpot, die ook in mijn boek staat. Het is heel eenvoudig: tomaten uit blik, bonen uit blik, ui, knoflook, wat kruiden, citroen en koriander. Het is zo’n simpel gerecht dat je rustig kunt laten sudderen – en zelfs kunt invriezen van tevoren.’
‘Het idee is dus om gerechten te kiezen die je in één pan kunt maken, in de oven kunt bereiden, of van tevoren kunt maken en invriezen. Je kunt ook andere mensen vragen om het dessert mee te nemen of gewoon ijs serveren dat je wat opfleurt.’
5. IJs, hoorntjes & toppings
‘Een andere leuke, eenvoudige traktatie die ik laatst op tafel heb gezet, is een bakje met hoorntjes en verschillende toppings. Iedereen krijgt een hoorntje en kiest zijn eigen toppings uit, zoals stukjes chocola of sprinkles. Je kunt het ook fancy maken met olijfolie en zout. Dit soort ideeën zorgen ervoor dat je iets leuks hebt zonder zelf veel te hoeven maken.’