waarom je 30 planten per week wil eten, volgens deze Britse kookboekenschrijver

waarom je 30 planten per week wil eten, volgens deze Britse kookboekenschrijver

Hugh Fearnley-Whittingstall, de beroemde Britse kookboekschrijver en tv-persoonlijkheid, maakte een boek met 100 gerechten om onze gezondheid en energie een flinke boost te geven. Met zijn boek moet het een makkie worden om minstens 30 planten per week te eten. Maar waarom zou je dat willen?

Misschien heb je het al gezien: in delicious.januari vind je een voorproefje uit het boek 30 planten per week eten. In het boek geeft Hugh Fearnley-Whittingstall je heerlijke recepten met lekker veel groenten. Dat ‘planten’ goed voor je zijn, dat wisten we al. Maar waarom je idealiter voor 30 planten per week gaat?

Waarom wil je 30 planten per week eten?

In het boek geeft hoogleraar Tim Spector uitleg. Volgens hem zijn vooraanstaande voedingsdeskundigen het over een ding eens: het eten van circa 30 verschillende planten per week heeft een positief effect op je gezondheid. Het zorgt voor een gezonde darmflora.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen dan?

De deelnemers aan het onderzoek die meer dan 30 planten aten hadden gemiddeld een grotere diversiteit aan darmmicroben (dus meer soorten) dan degenen die weinig planten aten. Spector: “Een grotere diversiteit wordt steeds gekoppeld aan minder risico op een aantal algemene ziekten, van obesitas en diabetes tot dementie, depressie en hartziekten tot auto-immuunziekten en allergieën.”

Deelnemers aan het onderzoek hadden ook vaker bacteriestammen die vezels fermenteren tot nuttige korteketenverzuren. Zegt dat je niet zoveel? Simpelweg doen deze bacteriestammen fantastisch werk voor je immuunsysteem.

Ook opvallend: degenen die 30 of meer planten aten hadden minder vaak genen die resistent waren tegen antibiotica. Dit komt omdat planten polyfenolische chemicaliën bevatten die het immuunsysteem versterken en de behoefte aan antibiotica verminderen.

En waarom dan 30?

Spector: “Circa 30 planten blijkt uit onderzoek optimaal, omdat de gezondheidsvoordelen bij het eten van meer dan 30 planten af begint te nemen en ook omdat een aanzienlijk aantal deelnemers erin slaagde om zo rond de 30 planten te eten.” Kortom: dit aantal is haalbaar en heel veel meer soorten eten zorgt niet direct voor heel veel meer voordelen.

Hier in Nederland hebben we het vaak over twee ons groenten en twee stuks fruit, maar je kunt toch beter voor meer variatie zorgen. De onderzoekers stellen dat dit een groter positief effect op de gezondheid heeft, zoals het verminderen van de kans op darmkanker en het verbeteren van de hersenfunctie.

Hoe maak je het makkelijk?

Goed om te weten, ook kruiden en specerijen tellen mee! Je gebruikt ze doorgaans in kleinere hoeveelheden dan bijvoorbeeld bladgroenten, maar kruiden en specerijen bevatten een hoge concentratie plantenchemicaliën. Uit een studie uit 2021 blijkt dat een paar theelepels gemengde currykruiden per dag al een positieve impact heeft.

Hoe pak je het aan?

In het boek geeft Hugh een oefening:

  1. Bedenk dat er al heel veel planten zijn die je lekker vindt om te eten
  2. Geef toe dat er een heleboel planten zijn die je lekker vindt, maar die je al in geen tijden hebt gegeten!
  3. Als je eerlijk bent, zijn er talloze soorten planten waar je bijna nooit aan denkt om ze te kopen – voor de meeste mensen geldt dat voor peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen.
  4. En daar komt nu verandering in!

In het boek geeft de chef de lekkerste recepten om je op weg te helpen. 5x groente à la Hugh, van gerooktevis-in-het-groen-taart tot koolpakketjes met lamsgehakt en parelgerst vind je nu in delicious.januari! Shop het nummer hier.