o – van oestersaus tot ouwel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Oestersaus is een Chinese (Kantonese) saus, gemaakt van een tot sausdikte ingekookte bouillion van oesters. Er is ook vegetarische ‘oestersaus’ te koop bij Chinese toko’s, gemaakt op basis van bouillon van shiitakes.

Okra’s of lady fingers zijn de onrijpe vruchten van de okraplant. Okra’s worden vaak gebruikt in combinatie met andere vruchtgroenten – paprika, courgette, aubergine, tomaat – in bijvoorbeeld couscousgerechten, stoofpotten, soepen of in tomatensaus. Ze zijn te koop bij oosterse supermarkten of bestel ze bij de groentenwinkel.

Oranjebloesemwater is gedestilleerd uit sinaasappelbloesem. Te koop bij Marokkaanse winkels, delicatessenzaken en goed gesorteerde supermarkten. Doseer het zorgvuldig, want de smaak is sterk!

Orecchiette is een pastasoort in de vorm van een oortje. Verkrijgbaar bij sommige ruim gesorteerde supermarkten en Italiaanse delicatessenzaken. Vervang evt. door andere (kleine) pasta.

Orzo is pasta in de vorm van een rijstkorrel. Elk land heeft een eigen naam voor deze pasta. Orzo is Italiaans, risoni Engels, risi Marrokaans, sehriye Turks en in Griekenland gebruikt men het woord krithanaki. Te koop bij mediterrane winkels of vervang eventueel door een andere pasta of rijst.

Oud wit brood, fijngemalen: Neem hiervoor 2-3 oude, witte boterhammen, snijd de korst eraf, rooster ze in een lauwwarme oven of laat ze op de verwarming goed drogen. Maal het brood fijn in een keukenmachine. Zie ook: Panko

Ouwel (eetpapier) is een dun vel eetbaar ‘papier’, gemaakt van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Wordt gebruik als ondergrond bij koekjes die anders erg zouden plakken (bijv. kokosmakronen) en nougat. Ouwel is te koop bij sommige banketbakkers, sommige delicatessenzaken of bestel het online.