o – van oestersaus tot ouwel
Oestersaus
Oestersaus is een Chinese (Kantonese) saus, gemaakt van een tot sausdikte ingekookte bouillion van oesters. Er is ook vegetarische ‘oestersaus’ te koop bij Chinese toko’s, gemaakt op basis van bouillon van shiitakes.
Oranjebloesemwater
Oranjebloesemwater is gedestilleerd uit sinaasappelbloesem. Te koop bij Marokkaanse winkels, delicatessenzaken en goed gesorteerde supermarkten. Doseer het zorgvuldig, want de smaak is sterk!
Orecchiette
Orecchiette is een pastasoort in de vorm van een oortje. Verkrijgbaar bij sommige ruim gesorteerde supermarkten en Italiaanse delicatessenzaken. Vervang evt. door andere (kleine) pasta.
Orzo
Orzo is pasta in de vorm van een rijstkorrel. Elk land heeft een eigen naam voor deze pasta. Orzo is Italiaans, risoni Engels, risi Marrokaans, sehriye Turks en in Griekenland gebruikt men het woord krithanaki. Te koop bij mediterrane winkels of vervang eventueel door een andere pasta of rijst.
Ouwel
Ouwel (eetpapier) is een dun vel eetbaar ‘papier’, gemaakt van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Wordt gebruik als ondergrond bij koekjes die anders erg zouden plakken (bijv. kokosmakronen) en nougat. Ouwel is te koop bij sommige banketbakkers, sommige delicatessenzaken of bestel het online.