nr.1 foodmagazine

Column Frederick: ‘Patat met mayo herinnert me aan mijn vader’

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Frederick van Emstede sprong een gat in de lucht toen hij de titel MasterChef kreeg in het gelijknamige tv-programma. Voor delicious. schrijft hij een column over zijn belevenissen.

Lees ook de vorige column van Frederick

Column Masterchef Frederick - deliciousWie? Frederick van Emstede (40 jaar), Masterchef 2018
Woont met? 
Amy en hun kinderen Guusje (3) en Viggo (7 maanden)
Favoriete kookboek: ‘Sauzen’ van Erik van Loo
Signature dish: Lamsfilet met zoetzure komkommer, groene aspergetips en zwarte Taggiasche olijven met een dressing van pompoenpitolie en witte balsamico

‘Vier was ik, toen ik mijn Bourgondische, Limburgse moeder al hielp in de keuken. Van haar leerde ik basiskoken. Groenten snijden en wassen en tussendoor lekker proeven. Zo is mij de liefde voor koken bijgebracht. Lekker eten was bij ons thuis een groot goed. Mijn moeder maakte stevig Limburgs krachtvoer: zuurvlees, levertjes met kapucijners en dat soort dingen. Tegen de winter waren er bij ons thuis altijd patés en heerlijke stoofpotten.

Haar spaghetti was niet te versmaden, die maakte ze met kalfsragout. Ook stond zelfgemaakte tomatensoep met kaas erdoor regelmatig op ons menu. Met daarna pannenkoeken, zoals ze dat doen in Limburg. Bij de plaatselijke slager was mijn moeder een bekende, ze bestelde soms zelfs halve varkens. Zo doe ik ook nog steeds mijn boodschappen: liefst bij de kleine, plaatselijke middenstanders. De kwaliteit van hun producten is vaak beter dan die van de grote ketens en ik vind het ook belangrijk om die ondernemers te steunen.

Sinds mijn vader vier jaar geleden overleed, kookt mijn moeder minder. Ze vindt het maar ongezellig, zo in haar eentje. Dus ze kookt minder uitgebreid, eet ook weleens iets kant-en-klaars van de slager of een boterham. Behalve een ei en een lekkere bal gehakt kon mijn vader eigenlijk niet koken. Toch is er één gerecht dat me altijd aan hem zal herinneren: patatjes met zelfgemaakte mayonaise. Oma kwam dan om de friet te snijden, papa maakte de mayo. De patat werd natuurlijk gefrituurd in ossenwit, in een pan die we al zo vaak met schuursponsjes boenden dat er bijna niets van over was.

Nog steeds is patat mijn guilty pleasure. Mét truffelmayonaise. Daar eten we dan wel een heerlijke, Vlaamse stoof met bruin bier en mosterd en ontbijtkoek bij, het culinaire gerecht dat ik maakte voor de MasterChef aflevering in Antwerpen toen we in de keuken van restaurant The Jane mochten koken. Daar kun je me echt midden in de nacht voor wakker maken!

Mijn eigen kinderen probeer ik de liefde voor koken en lekker eten ook mee te geven. De oudste mag al helpen in de keuken, en ik laat haar zoveel mogelijk proeven. Voor de jongste maak ik verse groentehappen, potjes komen er bij ons alleen bij grote tijdnood in. Ik vind al die smaakversterkers, e-nummers en extra toevoegingen maar niks. Ze nu al een eigen pure smaak proberen bij te brengen, dat vind ik belangrijk.’

PRODUCTIE MEREL BRONS

column-frederick-masterchef-delicious