nr.1 foodmagazine

Column Frederick: ‘Mijn kookboek wordt hét kookboek van 2019’

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Frederick van Emstede sprong een gat in de lucht toen hij de titel MasterChef kreeg in het gelijknamige tv-programma. Voor delicious. schrijft hij een column over zijn belevenissen.

Lees ook de vorige column van Frederick

column-frederick-masterchef-deliciousWie? Frederick van Emstede, Masterchef 2018
Woont met? 
Amy en hun kinderen Guusje en Viggo 
Favoriete kookboek: ‘Sauzen’ van Erik van Loo
Signature dish: Lamsfilet met zoetzure komkommer, groene aspergetips en zwarte Taggiasche olijven met een dressing van pompoenpitolie en witte balsamico

‘Wat een enorme eer: ik mag een kookboek maken! Niet zomaar een kookboek. Mijn kookboek wordt namelijk hét kookboek van 2019. Waarom? Omdat jij – als je het goed leest – volgend jaar ook MasterChef kunt worden als je mijn technieken en recepten volgt. Als ik het kan, kun jij het ook. Een boek voor de thuischef, die zin heeft om de uitdaging aan te gaan.

Ik vind het fantastisch dat mijn boek straks misschien wel naast de boeken komt te liggen waar ik zelf zo door geïnspireerd ben geraakt. Zoals Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk van restaurant Rijks en Worstbijbel van Meneer Wateetons. Inmiddels ben ik er volop mee aan de slag. Ik wil in mijn boek laten zien dat ‘restauranttechnieken’ als sauteren, pocheren, glaceren en impregneren echt niet moeilijk hoeven zijn. En dat je thuis ook een ‘chefwaardig’ bord op kunt maken, want goede plating is het halve werk.

Verder selecteer ik mijn mooiste recepten. Een recept waar je zeker van gaat watertanden is een prachtig gerecht van kippendij met gerookte sjalotjes, met daarbij sherrysaus. Dan denk je misschien dat kippendij nooit ‘chefwaardig’ kan zijn. Maar dat is het zéker wel. Met dit gerecht maak je gegarandeerd indruk. En ik laat bijvoorbeeld zien hoe je heerlijke beurre blanc maakt die niet meer om kan slaan oftewel dik blijft, zoals Nick Bril van The Jane het mij leerde. Met dashi-azijn en twee blokken boter waar je de kook over laat gaan. En daarna zet je heel hard de staafmixer erop om de boel te emulgeren. Zo had ik dat nog nooit eerder gedaan!

Soms kan ik er nog steeds niet over uit. Een eigen kookboek, alsof mijn droom uitkomt. Het mooiste visitekaartje dat ik kan hebben. Dat ik later aan mijn kinderen kan laten zien, alles wat ik met al mijn passie heb mogen maken. Ik loop nu al over van trots.’

column-frederick-masterchef-delicious