7x pizza in Nederland – op deze adresjes eet je de lekkerste pizza

Nummer één comfortfood uit de laars: pizza! Waar je de beste pizza eet in Nederland? Dit zijn onze favorieten, inclusief adresjes waar je kunt afhalen, om er thuis extra van te genieten met de benen omhoog.

Cucina Elena in Vleuten

Bij Cucina Elena, in het oude station van Vleuten, eet je seizoenspizza’s uit de houtoven: een boscaiola pizza met funghi porcini, oesterzwammen, mascarpone, spinazie en lardo. Alles geserveerd in ultraroze ambiance met vooraf en toe lekkere Italiaans geïnspireerde hapjes zoals polpettoncini van gehakt met pistache, cashew en ‘een vleugje Elena’. cucinaelena.nl

Europizza in Amsterdam

Bij Europizza gaan ze lekker losjes om met het concept pizza en is miso als topping heel logisch. Je eet er overigens ook hele lekkere andere gerechten, zoals een bordje witte asperges met sake, hazelnoot en aardbeien, oesters, of tsukune bijvoorbeeld. europizza.rest

La Lotta in Utrecht

Het deeg van La Lotta rijpt 48 uur en wordt gemaakt van een moederdeeg, door gepassioneerde Italianen in Utrecht die hun pizza met gevoel voor Italiaans drama uitleggen als zijnde ‘op reis naar jou, gekust door het vuur in onze houtoven’. Ook hier weer veel San Marzano-tomaten, buffelmozzarella en 18 maanden gerijpte parmaham. Favoriet is de boscaiola met mozzarella, venkelworst, gerookte scamorzakaas, porcino-crème en peterselie. lalottapizza.nl

Old Scuola in Rotterdam

Marco Zander en Daniël van der Stel begonnen 10 jaar geleden hun pizza-avontuur in een zomer vol festivals. Hun missie: kwalitatief goede pizza in Napolitaanse stijl. Dat betekent een dikke en luchtige korst met een dunne slappe bodem. Inmiddels hebben ze het perfectioneren van het deeg tot kunst verheven en nu zijn er ook twee restaurants in Rotterdam.

Op het menu pizza’s die even traditioneel als funky zijn, want het draait om pure kwaliteit. Met natuurlijk San Marzano-tomaten, zoals op de salame picante (gerookte fior di latte), met San Marzano-saus, provola d’Agerola, salame picante Napoli en gefermenteerde chili-olie. Of de funky nightshade: met saus van geroosterde puntpaprika, lente-ui-crème, bufala, chili-olie en broodkruim. De menu’s veranderen mee met het seizoen. oldscuola.nl

Pizza picotta

In Den Bosch, en misschien ook wel de beste pizza van deze stad. De margherita – altijd de beste graadmeter – krijgt San Marzano-tomaten, dé tomaat die op een pizza hoort, basilicum en fior di latte in plaats van mozzarella. Die eerste is een zachtere mildere variant van koemelk. Favoriet is ook de rijke romagnola met weer de San Marzano-tomaten, fior di latte, mortadella, pistachepesto, pistachepoeder en burrata. Nu alleen nog een tafel om aan te zitten, want Pizza Picotta is uitsluitend geopend voor afhaal. pizzapicotta.com

Loes en Krikke in Antwerpen

Technisch telt deze niet mee, want over de grens en dus geen Nederlandse pizzeria, maar het is zo’n klein kietelafstandje dat we hem toch opnemen in de lijst: Loes en Krikke, gelegen in een binnentuin bij een tikje industrieel pand middenin Antwerpen en dichtbij het station. De eigenaren en ook de naamgevers hebben hier hun eigen verstopte parel.

Bestel desempizza in een nieuwe variant zoals met fior di latte, broccoli, ansjovis, chili en ricotta salata. Maar ook mooie creatieve seizoensgroente- gerechtjes zoals cime di rapa met burrata en verschillende bietjes met romanesco. Erbij drink je fijne natuurwijn. loesenkrikke.be

Piccolo Forno in Haarlem

Zijn pizzalab bouwde Vincenzo pizza voor pizza op en opende inmiddels zijn eigen restaurant Piccolo Forno in Haarlem. Daar bakt hij nieuwe Napolitaanse pizza van langzaam gerezen deeg met zuurdesem. Dat belooft die geweldig gerezen korsten met donkere blaren.

Hij belegt ze zoals het hoort met alleen de beste ingrediënten. Zoals de Buffalo Margherita met San Marzano- tomatensaus, basilicum, buffelmozzarella, parmezaan en olijfolie. Of eentje met tonijn, rode Tropea-uien, fior di latte di Agerola, gerookte scamorza, parmezaan, bottarga en olijfolie. Precies die eenvoud die niet simpel is maar rijk. piccoloforno.net

Bekijk ook: Turijn tips – de 5 leukste enoteca van de Noord-Italiaanse stad

EUROPIZZA INSTAGRAM