4x hotspots: van club tot bistro, plus een pizza-café

Waar moet je gegeten, geproefd, geshopt en genoten hebben? Merijn Tol zoekt het uit.

En nee, niet alleen binnen haar eigen Amsterdamse ring. Ze croste speciaal voor ons heel stad en land door en heeft weer een fijne selectie gemaakt van bijzondere plekken in Eindhoven, Rotterdam, Amersfoort en Nijmegen. Ga en geniet!

Foto: Lucie Cocina

Vanuit Spanje de wereld rond

Spanje mag dan de bron van inspiratie zijn voor tapasbar Lucie Cocina in Eindhoven, het is zeker niet de grens. Want hier gaat het van klassieke ibericokroketjes en tortilla tot coquilles met fregola, ansjovis en kapper, kwartelboutjes met chimichurri en tonijntartaar met sesam en wasabi. En dat is nog maar een fractie van de royale kaart.
lucie-cocina.bar

Van resto naar club

Zin in een verrassing? Ga naar Bitter in Rotterdam, niet alleen voor het historische gebouw en het design-interieur, maar ook omdat dit restaurant na 23 uur transformeert tot Club Bit. Van buiten zie je dan de neonletters van bitter naar bit gaan. Ze bieden ook verrassingen op het bord. ’Con-fusion’ noemen ze het, creatieve gerechtjes van Europese origine, met bijzondere smaakcombinaties. Zoals artisjok & grapefruit of braam & karnemelk.
bit-ter.nl

Foto: Bitter

Keigoede bistro

Wil je eten in keistad Amersfoort? Café-brasserie Marie heeft een klassiek, uitgebalanceerd en creatief bistromenu. Er staan klassiekers op als bouillabaisse uit Marseille, een uiensoep van Cevennen-ui met gepofte sjalot en gruyère of gebrande prei met mosterdvinaigrette, walnoot en beaufort. Of sole meunière met kappertjes, ansjovis & bruine boter. Eten waar je altijd zin in hebt.
marieamersfoort.nl

Foto: pizza-cafe Desem

Pizza van klassieke granen

Bij pizza-café Desem in Nijmegen begrijpen ze dat pizza simpel maar niet eenvoudig is. Het graan van Doornik natuurakkers is de basis voor hun speciale mix: spelt, emmer en Sint Jansrogge maar ook Gelderse risweit en meer lokale soorten plus lavett-bloem voor luchtigheid. Met eigen desem natuurlijk. Pizza’s met zoveel liefde en smaak bak je af in een houtoven natuurlijk. De toppings zijn lekker en creatief: oesterzwam, buffelmozzarella, blauwe kaas en zoete ui bijvoorbeeld. Of prei, zachte geitenkaas, buffelmozzarella, bieslook en kappertjes. Erbij drink je natuurwijn of natuurbier, zoals het tomatenbiertje.
pizzacafedesem.nl