Je hoeft niet rijk te zijn om als een Koning te eten, schrijft Niki Segnit in haar Smaakbijbel. Ze heeft het natuurlijk over de eenvoudige combinatie van zoete uien, fluffy aardappels en een heleboel geklutste eitjes. Oftewel: het Spaanse omelet!
Eet een puntje staand aan de bar van een willekeurige Spaanse tapastent, goudgekleurd, misschien warm, misschien koud – allebei even verrukkelijk. Het enige wat zo’n Spaanse omelet nóg onvergetelijker maakt is het dorstlessende bier ernaast.
Wat mag niet ontbreken in een Spaanse omelet?
Comfortfood bij uitstek; de Spaanse omelet komt bij elkaar met een paar eenvoudige ingrediënten. Olijfolie, ui, aardappels en eieren, meer heb je niet nodig, behalve dan techniek en geduld.
Karamelliseren of niet?
De meeste recepten vertellen je dat de ui tijdens het bakken niet mag kleuren – alleen het omelet zelf hoort te bruinen. Nu is het resultaat nog steeds verrassend verrukkelijk als je de uien wél karamelliseert, het duurt alleen langer en je omelet wordt er zoeter van – daar moet je van houden.
Het verschil tussen een Spaanse omelet en een frittata
Bij een frittata voeg je in de meeste gevallen de geklutste eieren toe aan de andere ingrediënten in de pan. Maar bij een Spaanse omelet gaat het precies andersom: je doet de gare ui en aardappel bij de eieren in een kom en giet dat mengsel vervolgens in de pan. Dat blijkt logischer dan het klinkt, het voorkomt namelijk dat je aardappelen naar de bodem zakken.
Wil je de ui sterk proeven in je tortilla, laat het mengsel dan een paar uur staan voordat je de Spaanse omelet verder bakt. En of je nu fan bent van ui of niet, een goede Spaanse omelet draait om de kwaliteit van de aardappelen. Bak ze langzaam op laag vuur in veel olijfolie, breng op smaak met genoeg zout, en ze dragen het hele gerecht.
6 Spaanse omelet recepten: tortilla española
Traditionele recepten voor tortilla de patatas bevatten zelden melk, maar dat maakt hem wel nóg smeuïger en dus extra lekker. Tip: Je kunt de tortilla ook tegelijkertijd met de paprika bakken en alles lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.
naar receptHandige hack: door de aardappel voor te garen is deze tortilla én een stuk lichter – want normaal gaar je de aardappel enkel in olie – én je bakt hem in de oven. Een waterdicht recept!
naar receptDeze week: piepers op het podium. We leren chefs in de dop (en eerstejaars studenten die het ouderlijk huis uit vluchten en op kamers gaan) deze maand een beetje beter koken. Vandaag een budgetvriendelijke, Spaanse aardappelomelet: de tortilla!
naar receptZachte aardappels, geurige knoflook, mosselen en pittige chorizo. Samen met flink wat eieren bak je daar een kruidige Spaanse tortilla van. En de beste wijn daarbij? Droge sherry. Neem de fine, de meest gedronken tapaswijn in Andalusië.
naar receptOok zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.
naar receptZin in iets makkelijks en smaakvols? Deze aardappeltortilla met een hint van rozemarijn is precies wat je zoekt: lekker bij lunch, diner of gewoon tussendoor.
naar receptOok iets voor jou? Rundergoulash met brood





