minder zout eten? Met deze zure truc doe je je nieren een groot plezier

minder zout eten? Met deze zure truc doe je je nieren een groot plezier
Foto: Nierstichting

Door een scheutje zuur toe te voegen aan je gerecht – of dat nu azijn, citroensap of zure specerijen als sumak en amchoor zijn – krijgt je eten plotsklaps een intenser, volumineuzer en gewaagdere smaak. Gezonde bijkomstigheid: daardoor heb je minder zout nodig!

Nederlanders krijgen structureel te veel zout binnen, wat schadelijk is voor de nieren. Al op 17 oktober hebben mannen en vrouwen t/m 50 jaar al hun jaarlijkse zoutlimiet bereikt. Om dat onder de aandacht te brengen heeft de Nierstichting Zoutmaxdag in het leven geroepen.

Annemiek Dorgelo, programmamaker preventie van De Nierstichting: “Minder zout eten is belangrijk want het helpt nierschade te voorkomen. Ongeveer 10% van de mensen heeft nu al nierschade, en er zijn grote groepen mensen die risico lopen op nierschade zoals mensen met overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Chronische nierschade is onomkeerbaar en dreigt wereldwijd doodsoorzaak nummer 5 te worden. Gelukkig kan je wel iets doen om het te voorkomen. Zoals minder zout eten.”

Om consumenten te helpen met het minderen van zout, wordt er op deze dag een speciaal alternatief voor het zoutvaatje gelanceerd: het Zuurvaatje – een initiatief van azijnbrouwer Tromp & Rueb.

Het Zuurvaatje

Kunstenaar Willem Zwiers van het Brabantse keramiekatelier Cor Unum sloeg de handen ineen met de Nierstichting en ontwierp een niervormig keramieken tafelobject, zodat je stijlvol een flesje azijn (in plaats van de pot zout) op tafel kunt zetten.

Zuur is terug van weggeweest

Azijn is, net als zout, een natuurlijke smaakmaker. Wat vroeger vanzelfsprekend was, zijn we een beetje vergeten: tot in de jaren zestig stond er standaard een flesje azijn op tafel. De opkomst van vaak rijk gezouten sauzen, pakjes en zakjes heeft deze traditie van tafel gestoten. Het Zuurvaatje brengt die traditie terug op tafel in een nieuw jasje.

Azijn versterkt smaken en brengt balans, zonder dat een gerecht flauw wordt

Yornie van Dijk, chef en eigenaar van sterrenrestaurant Basiliek en ambassadeur van de Nierstichting, juicht het Zuurvaatje ook vanuit de culinaire hoek toe: “Zuur is misschien wel de spannendste smaak. Het tilt een gerecht op, maakt het frisser, lichter en gelaagder. In mijn restaurant zijn we dagelijks bewust bezig met koken met minder zout. Dat doen we op allerlei manieren, maar azijn speelt daarbij een bijzondere rol. Azijn versterkt smaken en brengt balans, zonder dat een gerecht flauw wordt. Van een scheutje in een stamppot of soep tot een frisse toets in een saus: zuur maakt gerechten spannender en laat zien dat je minder zout kunt gebruiken zonder smaak te verliezen.” 

Limited edition

Het limited edition Zuurvaatje is vanaf 1 oktober te verkrijgen via Cor Unum voor €55,-