Eten op de plek waar het uit de grond komt: waar kan dat nog? Op deze bijzondere locatie in Nederland lunch of diner je pal tussen de kruiden, kroppen sla en groenten uit eigen kas.
Priona tuinen
Midden in de 40 jaar oude tuinen van Priona in het Overijsselse Schuinesloot vind je een kas met daarin een sprookjesachtig restaurant: De Tuinkamer. Chef Alwin Leemhuis, die eerder bij Librije’s zusje sterren kreeg, kookt hier in het weekend. Zijn gerechten zijn bijzonder, kleurrijk en vol bloemen, kruiden en planten uit eigen tuin. Erbij wordt geweldig sap geschonken, ook met allerlei ingrediënten uit de tuin. Deze zomer komen ze ook met een eerste eigen kookboek: Natuur op je bord (Fontaine Uitgevers, € 39,95). tuinkamer-priona.nl
TEKST: MERIJN TOL
Ook op deze plekken eet je in een kas
• Café Clementine in Barendrecht: schuif aan voor een kop koffie en blijf zitten voor een glas wijn met poussin of een portie oesters. Het eten groeit niet in eigen kas, maar dat doet niks af van de fijne Franse sfeer, en dat onder de onder de rook van Rotterdam. caféclementine.nl
•Stadsjochies in Utrecht: de oogst van de dag verschijnt rechtstreeks op je bord. De kas bevindt zich vlakbij Amelisweerd op de Rijndijk in Utrecht. stadsjochies.nl
• De kas in Amsterdam: nog voordat Réne Redzepi het zaadje voor restaurant NOMA in zijn hoofd had geplant, werd hier al van farm-to-table gekookt. restaurantdekas.com