14 lekkere plekjes voor natuurwijn, kriskras door Nederland

14 lekkere plekjes voor natuurwijn, kriskras door Nederland

Wijn gemaakt met louter druiven, dat is wat de hippe drinker tegenwoordig in het glas wil. Zuiver met een randje funk. Waar je terecht kan in Nederland voor zo’n natuurwijn in het glas?

Onze favorieten op een rij!

1-4. Glou Glou, Parry, Vleck & Rosie in Amsterdam en Utrecht

Voortrekker in natuurwijn is de Amsterdamse wijnbar Glou Glou, nog altijd de perfecte hang-out voor wie van lang borrelen met heerlijke natuurwijn houdt die met kennis wordt geschonken. En een mini-kaart met hapjes erbij.

Veel van de wijnen komen van een van de eerste natuurwijnwinkels: Vleck. Hier kan je altijd terecht voor de beste flessen én advies. Voor meer wijn met ook meer eten erbij is Bar Parry Joris’ favoriet. Met mediterrane gerechtjes erbij. Ontspannen genieten kan ook bij Rosie in Utrecht, waar je funky modern, Italiaans geïnspireerd eten krijgt.

glouglou.nl, vleck.nl, barparry.nl, rosieutrecht.nl

Glou Glou

5. Pret a Boire, Rotterdam

Een bar met natuurwijn, pet nat, cider en bier plus hapjes en kleine gerechten, dat is het Rotterdamse Prêt à Boire. Ideaal voor het nieuwe uitgaan. Veel vegan en Asian fusion. Gyukatsu Bun – ribeye – madame jeanette of rode poon met sambal matah. Of toch liever peking oesterzwam met rijstpannenkoekjes? Op naar Rotterdam-Zuid.

pretaboire.nl

Pret a boire

6. Cilinder, Groningen

Cilinder is een moderne bar in Groningen waar je geweldige natuurwijn en bijzondere cocktails kunt drinken. Van 17-21 uur kun je ook genieten van het vegan bistromenu. Dat kun je vertrouwen, want ook het befaamde vegan dining restaurant Achterwerk is van hun hand. Geliefd en geroemd. cilinder.bar

Cilinder

7. Bartine, Den Haag

De trend die je in elke grotere stad vindt en waar we nog lang geen genoeg van krijgen: creatieve gerechten in een bar/restaurant, fijne natuurwijn, pure smaken. De Haagse versie van dit alles heet Bartine en sinds kort is er ook een oogstrelende bakery met café bij. Daar worden in stijl soezen gevuld, maar ze hebben ook trendvariaties van gevulde croissants, cruffins en spandauers (Deens gevuld bladerdeeg).

Terug naar Bartine, waar je relaxt gaat zitten voor een topinambour (aardpeer)tortilla, lamsnek met kikkererwten in laurier met labne, venkel met waterspinazie en framboos of Turkse gepocheerde eieren met yoghurt.

bartine.co

8. De Zoute Kater, Den Haag

Eva Wijma begon De Zoute Kater omdat ze dolgraag kookt. Haar Haagse wijnbar meets bistro is eenvoudig maar barst van de smaak, zowel in sfeer als op je bord. Dit is niet voor niks snel een Haagse lieveling geworden! De gerechten worden geserveerd met natuurwijn. Denk aan makreel met foie gras, tomaat van de bbq, chipotle, shizo en kers of shiitake, beukenzwam, miso, aardpeer, cepes en truffel. Een aanwinst.

instagram.com/dezoutekater

De Zoute Kater

9. Tokobar, Tilburg

Natuurwijn en Aziatisch eten? Tokobar bewijst dat dit een gouden combi is. Want natuurwijn staat voor smaakspektakels en hapjes als Japanse kippendij met kimchi-vijgen-mayo of burrata met umeboshi-chili-jam, duindoornbes, kimchi-ketchup en furikake zijn dat zeker ook. Ook op het menu: confit van prei, miso-uiencrème, gebrande limoen met masala en hazelnoot. Op naar Tilburg!

tokobar.com

Tokobar

10. Regina, Rotterdam

Wil je weten wat de hipster van nu graag eet, ga dan naar Regina! Ze is jong, fris, funky, verrassend en heeft smaak. Zowel qua interieur als in eten. Toasty kaas met kimchi, kikkererwtenstoof met yoghurt, crispy boerenkool en chili-olie of porridge van klassieke graansoorten met boekweit-appel-chaicompote en huisgemaakte notenpasta. Allemaal met die vette twist.

Ook leuk: elke 2e en 4e zondag van de maand zijn er Sunday Supper Clubs van voedselondernemers, wijnmakers, zuurdesembakkers en fermentatiemasters. Aantrekkelijk: de ontbijtdeal van €10 als je vóór 11 uur komt: brood, boter, kaas, eitje, koffie/thee.

regina-rotterdam.com

Regina

11. Bistrot-Bar Frère, Rotterdam

Op het terras van Bistrot-Bar Frère, in de wijk Blijdorp in Rotterdam, is plek voor 50 gasten. Ze houden van ‘simple et honnête’ (simpel en eerlijk) op een moderne bistronomie-manier met eerlijke producten als schieteend bijvoorbeeld.

Verwacht huisgemaakte bitterballen en een signature steak tartaar (verrassing: dit is vegan). In je glas lekkere (natuur)wijn, uit de speaker hiphop, funk en 80’s en 90’s en je begrijpt: hier wil je zijn. Voor de borrel of voor meer, want er is genoeg voor ‘petite faim’ of ‘grande faim’ (kleine of grote trek).

bistrotbarfrere.nl

Bistrot-Bar Frère

12. Barracuda, Amsterdam

Vis eten leent zich ultiem voor een grote kantine. In Amsterdam-Noord weten ze hoe dat sfeervol kan: in een oude loods, compleet met boot erin, leuke lampjes, veel tafels en vooral heel veel vis, schaal- en schelpdieren. De vis en drankjes bestel je zelf aan de bar. Denk aan wulken, alikruiken met citroenmayo, oesters, scheermessen, kokkels in witte wijn, garnalenkroketjes of calamaro met knoflook, rode peper, oregano en peterselie.

Of ga je voor rog met botersaus en ansjovis, sardientjes van de plancha met peterselie en gekonfijte citroen, en friet en mesclun-salade erbij? Allemaal mediterraan en authentiek bereid. Tel daarbij op wijn per glas van de tap of per fles, gezellig geroezemoes van jong en oud: precies zoals je een visrestaurant wilt hebben.

barracuda.amsterdam

Barracuda

13. Café Saar, Utrecht

Wil je een wild avontuur op je bord? Ga dan naar het Utrechtse Café Saar. Chefs zonder angst en scrupules gaan los met de zeitgeist. En die gaat dus – we zeiden het ook bij Bar Lokaal – over Grote Smaken en ongelimiteerd wild koken.

Bij Saar krijg je wilde waddenoesters met gazpacho, bacon-aardappelgratin met palmolie en kabeljauw met zee-eik, beurre blanc en wortel. Of prei met daslookolie en gedroogde ham. Om je maar een idee te geven. Gerechten om te delen, tot het eind aan toe: ijs van geroosterde pompoen met gebrande misoboter-karamel en sesamkletskop. Met in je glas natuurwijn.

saar-utrecht.nl

14. De Tros, Amsterdam

Door Amsterdammers wordt Café De Tros in Amsterdam-Oost wel liefkozend een favoriet buurtcafé genoemd: een waar alles klopt qua interieur.

Uit de keuken komen veel Franse en Italiaanse gerechten met Chinese en Japanse invloeden: denk steak tartare met een szechuan-chiliolie, char siu-dressing met erbij papadums. Of koningsoesterzwam met hoisin, kokos en pinda. Ook op de kaart staan smashburger – de hamburger van nu – en een uitgebreide selectie borrelhappen en cocktails.

detrosamsterdam.nl

Buurtcafe de Tros