delicious.friend Eke Mariën: ‘De meest gehoorde reactie op vleesvervangers is ‘waarom zou je als vegetariër nepvlees willen eten?’. Als je er voor kiest geen vlees te eten dan is het toch vreemd, zo niet belachelijk, als je je voedt met producten die net doen alsof ze vlees zijn? Mooi niet dus!’
Vegetariërs & vleesvervangers
In de tijd dat ik nog mijn delicatessenwinkel Boerenjongens op IJburg in Amsterdam runde, verkocht ik bijna alle producten van de Vegetarische Slager. Een bedrijf dat zich volledig toelegt op vlees in al haar verschijningsvormen zo goed mogelijk na te maken. Ze hebben zelfs ‘rauw gehackt’ in hun assortiment, in mooie donkerrode sliertjes alsof het net uit de gehaktmolen is gekomen en verpakt in een bakje achter plastic. Boerenjongens was in 2010 het eerste verkooppunt in de regio Amsterdam (nu zijn er veel meer) en het nepvlees bleek een enorm succes. Van heinde en verre kwamen nieuwe klanten naar m’n winkel om hun auto’s vol te laden met bakjes kunstkip, sojatonijn en lupinebitterballen. Heel frappant; het bleken voornamelijk vegetariërs te zijn!
In samenwerking met deze vegaslager organiseerden we een aantal kookworkshops op IJburg die cadeau werden gedaan aan de winnaars van een receptenprijsvraag. Ook die winnaars bleken stuk voor stuk vegetariërs. Tijdens de workshops informeerde ik naar hun relatie met de producten waarvan eigenlijk werd verwacht dat ze die niet zouden willen eten. Het idee dat nepvlees vooral voor net bekeerde carnivoren is, werd met de grond gelijk gemaakt. Ook vegetariërs die nog nooit in hun leven vlees hadden geproefd, waren erg blij met variatie in hun eetpatroon. Zelfs als je zeer bedreven bent in het koken met peulvruchten, granen en noten is het aangenaam als je je culinaire horizon kan verbreden met lekkere producten die voorzien in de nodige voedingsstoffen die je als niet-vleeseter moet ontberen. Een aantal vertrouwde me toe dat ze het erg leuk vonden eens kennis te kunnen maken met de smaak en textuur van vlees zonder dat ze daarbij van hun ’geloof’ hoefden te vallen.
Eigenlijk is de discussie of echte vegetariërs wel of niet vleesvervangers mogen eten zinloos. Waar het om gaat is dat vleesvervangers er voor zorgen dat meer mensen minder vlees gaan eten, los van hun dagelijkse eetgewoonten. Vleesvervangers maken het makkelijker om de slager een dagje over te slaan. Ze verbreden de keuze uit alternatieven voor een maaltijd zonder vlees. Daarom moeten we ze in eerste instantie omarmen (overigens zijn er ook in het assortiment vleesvervangers nuances aan te brengen, maar daarover later meer).
Het is helemaal niet eenvoudig om van de ene op de andere dag je complete eetpatroon te veranderen. Iedereen die ooit gewicht heeft proberen te verliezen door anders te gaan eten, kan dat beamen. Je eet vaak volgens een zelfbedachte maaltijdcyclus waar zo nu en dan een kleine wijziging in komt. Er is echt tijd, energie en aandacht voor nodig om zo’n cyclus drastisch te wijzigen. Zeker als de verandering vanuit jezelf moet komen en niet wordt bepaald door het aanbod. Uit eigen ervaring weet ik dat je zeker een jaar nodig hebt om je gezin in een bijna vegetarisch eetpatroon te krijgen (volg hierover mijn volgende blog). Zonder vleesvervangers was dit niet gelukt!
Tekst: Eke Mariën