delicious.lezeres Margriet Mars: ‘Nu het herfst begint te worden, wil ik graag eens een recept maken met pompoenen. Het lijkt me alleen zo’n enorme klus om zo’n pompoen te schillen. Hebben jullie tips voor mij?’
Redactie delicious. ‘Beste Margriet, In de herfst is de aanvoer van pompoenen het grootst. Pompoenen zijn heel erg gezond. Ze bevatten namelijk veel bètacaroteen, calcium, vitamine C en voedingsvezels. Het schillen lijkt misschien een lastig karweitje maar het valt best mee. Het handigst is het om de pompoen eerst te halveren, zaden te verwijderen en dan in parten (zoals een meloen) te snijden. Als je de parten met de schil aan de zijkant naar je toelegt, kun je met een scherp mes de schil van de pompoen er zo afsnijden.
En culinair redacteur Trudelies ontdekte vorig jaar dat het schillen van pompoenen fantastisch gaat met een goede dunschiller. Verse pompoenen kunnen ook prima in de schil worden bereid. De schil is dan vrij snel zacht. Dat is bijvoorbeeld voor soep en puree heel gemakkelijk. Van hele grote pompoenen en wat oudere pompoenen, dus als je ze vanaf januari koopt, wordt de schil wel harder en is daardoor minder geschikt om mee te koken of roosteren.
Met pompoenen kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt ze roosteren in de oven, soep van maken, tot puree verwerken, als vulling voor verse ravioli of bijvoorbeeld mengen door een deeg voor pannenkoekjes.
Onlangs maakten wij een oosterse pompoensoep met ongeschilde pompoen die we op het laatst met de staafmixer mooi glad pureerden. Het resultaat is een zijdezachte pompoensoep.
In het oktobernummer van delicious. staat op blz. 56 een recept voor een gekaramelliseerde pompoenpizza. In het oktobernummer van vorig jaar stond een heerlijke pompoenproductie van Nigella Lawson met een geurige stoofpot van pompoen en kikkererwten en een geroosterde pompoen-radicchiosalade met feta. En ook de geroosterde pompoenparten van Eke uit het kerstnummer van vorig jaar zijn onweerstaanbaar.
Of zoek in de delicious. receptenzoeker naar lekkere pompoenrecepten zoals de gebakken vis met citroenboter en pompoenpuree, pompoen met rucolasalsa, stamppot met pompoen en spek en nog veel meer.
Recept oosterse pompoensoep 4 personen
1 kleine oranje pompoen, van zaad ontdaan en in grove stukken gehakt
1 liter kippenbouillon
2 winterwortels, geschild en grof gehakt
1 ui, grof gehakt
1 teentje knoflook
1 klein rood pepertje
1 klein pakje romige kokosmelk
1 stengel citroengras
klein scheutje olie
evt. fijngehakte koriander of peterselie
Verhit in een grote soeppan de olie en voeg de ui, knoflook toe en laat heel even zacht worden. Voeg dan de winterwortel en de stukken pompoen toe en bak het geheel heel kort mee. Voeg de warme kippenbouillon, het pepertje en het citroengras toe. Laat de soep ongeveer 40 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is. Verwijder het pepertje en het citroengras. Voeg de kokosmelk toe en pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Serveer de soep met fijngehakte koriander of peterselie.