aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, weekend |
frans, nederlands |
glutenvrij, vegetarisch
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'Probeer ook eens deze salade met knolselderij.
kooktijd15 minutesminutes
oven1 hourhour
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: mandoline
ingrediënten
300gknolselderij
500gzoete aardappel
2uienin dunne ringen
1teenknoflookfijngesneden
1elza’atar
250mlslagroom
200gboerenkaasgeraspt
2kropjes baby-romaine
1tlmosterd
1tlrodewijnazijn
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de knolselderij en zoete aardappel en schaaf op de mandoline of snijd met een scherp mes in dunne plakjes. Meng de knolselderij- en aardappelplakjes in een ruime ovenschaal met de ui, knoflook, za’atar, peper en zout. Druk goed aan.
Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
Bak de knolselderijgratin goudbruin en gaar in ± 1 uur. Dek na 45 min. eventueel af met aluminiumfolie als de gratin te donker wordt.
Halveer de kropjes sla en snijd de kern eruit. Doe de mosterd en azijn samen met 3 el milde olijfolie in een potje of bakje met deksel en schud tot je een gebonden vinaigrette hebt.
Besprenkel de gehalveerde kropjes sla met de vinaigrette en serveer met de warme gratin.
Voedingswaarde:
calorieën: 599kcal
|
eiwit: 17g
|
vet: 39g
|
koolhydraten: 35g
auteur: delicious.
RECEPTEN MINTA NICOLAÏ. FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR. STYLING ESTHER DE MUNNIK. BEREIDING YVONNE JIMMINK.