aantal | nagerecht | familietijd, weekend | hollands |
Dit recept voor amandelboter komt uit het nieuw burgerkeukenboek* (4de druk 1827). De titel ‘amandelboter’ zet je volkomen op het foute been: het resultaat is een delicaat dessert, een dikvloeibare crème anglaise met amandelen erdoor. Het rozenwater geeft er een bedwelmend accent aan. Amandelen over? Maak dan ook deze amandelbessentaartjes.
*Amandelboter
In eene nieuwe aarden pan, zet men twee pinten zoeten room te vuur; dezelve aan de kook zijnde, roert men er zes eijerdoren bij, die sterk geklopt zijn, zoo lang roerende, tot dat de eijeren zich met den room vereenigen. Als dan afgenomen zijnde, doet men er bij twee en eene halve once zoete amandelen, die met een weeinig rozenwater fijn gestampt zijn en laat dit wel omgeroerd, doorlekken, tot er geen vocht meer uit komt, men doet er beste witte suiker over, naar verkiezing, en dient het voor, bij het dessert, in glazen of porceleinen kopjes.
Uit: Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, Onno en Charlotte Kleyn. Uitgeverij: Amsterdam University Press. € 26,99, ISBN 789462987395
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | vloeibaar amandeldessert