Rudolph: ‘Omdat dit een kerstbrood wordt, verrijk ik het gistdeeg met melk, ei, suiker en roomboter om het brood voller en rijker van smaak te krijgen en langer vers te kunnen houden.‘
Kooktijd45 minutesminutes
Oven1 hourhour
Totale tijd1 hourhour45 minutesminutes
Ingrediënten
rudolph’s basisrecept voor gistdeeg
300mlwater of melk
1zakjegistgedroogd, à 7 g
1elsuiker
500gbloembloem om te bestrooien
1ei
250gboter
kerststol
1xbasisrecept gistdeeg
40gsuiker
25groomboterongezouten
poedersuikerom te bestuiven
amandelspijs
150gamandelenblank
150gkristalsuiker
1ei
vulling
150grozijnen
120mlrum
100gamandelenblank
1tlkaneel
50gsinaasappelschil*gekonfijt
extra nodig:keukenmachine en bakpapier
Instructies
Maal voor het amandelspijs de amandelen en suiker in de keukenmachine fijn. Splits het ei, voeg het eiwit toe en laat draaien tot er een smeuïge amandelspijs ontstaat. Voeg eventueel ook de dooier toe als de spijs te droog is. Vorm van de amandelspijs een lange rol van 30 cm.
Wel voor de vulling de rozijnen in de rum en laat minimaal 1, maar liever 2 uur intrekken.
Maak het basisdeeg met melk volgens de stappen 1 t/m 5, maar voeg de extra 40 g suiker toe bij stap 3. Laat het deeg rijzen.
Kneed alle ingrediënten voor de vulling volgens stap 6 door het deeg. Bestrooi het deeg dun met bloem en rol uit tot een grote ovaal. Leg de rol amandelspijs in het midden en vouw het deeg ruim over het spijs. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plaats nog 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood in het midden van de oven in 50-60 min. goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Smelt de boter en bestrijk de stol ermee en bestuif met poedersuiker.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Gekonfijte sinaasappelschil is bij notenwinkels en de natuurwinkel te koop.Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willen van Riel. Basisrecept en tekst: Rudolph van Veen. Bereiding: Eke Mariën. Productie: Trudelies Schouten