aantal 8 |
gebak, nagerecht |
moederdag, pasen |
|
Bijna te mooi om op te eten, deze schuimkrans. Bijna! Bak ‘m zachtjes in de oven helemaal door en door crispy of laat het midden lekker zacht en chewy met een flinterdun knapperige buitenkant.
kooktijd25 minutesminutes
Oven2 hourshours
totale tijd2 hourshours25 minutesminutes
ingrediënten
eiwitschuim
4eiwittenM
100gkristalsuiker
100gpoedersuiker
2tlmaïzena
pistachekrans met rozenroom
1portie eiwitschuim
30gpistachenotenfijngehakt + extra om te garneren
400mlslagroom
3elsuiker
scheutjerozenwaternaar smaak*
evt.rozenblaadjesgesuikerd of vers, onbespoten rozenblaadjes, om te garneren**
instructies
eiwitschuim
Klop met de mixer of in de keukenmachine in een schone kom de eiwitten met een snuf zout tot stevige pieken. Voeg de kristalsuiker al kloppende in kleine porties toe en klop het eiwit zo stijf dat je de kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt! Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel door het eiwit.
pistachekrans met rozenroom
Schep de pistachenoten door het schuim. Verwarm de oven voor op 100ºC. teken met potlood op een bakplaat met bakpapier een cirkel van 26 cm ∅. Draai het bakpapier om (de cirkel is dan nog steeds zichtbaar). Schep of spuit met een spuitzak flinke dotten eiwitschuim als een krans op de cirkel. Bestrooi elke dot met wat fijngehakt pistachenootjes. Droog de meringuekrans 2 uur in de voorverwarmde oven tot de buitenkant stevig voelt, maar het schuim vanbinnen nog zacht en smeuïg is. Wil je ook de kern droog, laat de krans dan nog 6-8 uur (of een hele nacht) in de uitgeschakelde oven verder drogen. bewaar de krans tot gebruik in een luchtdichte trommel.
Klop de slagroom met de suiker en rozenwater naar smaak stevig. Leg de pistachekrans op een schaal Schep er de rozenroom in. Garneer met de rozenblaadjes en/of extra fijngehakte pistachenootjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
*Rozenwater koop je bij mediterrane of midden-oosterse winkels, delicatessenzaken en goedgesorteerde supermarkten. ** Gesuikerde rozenblaadjes: klop 1 eiwit los en doop rozenblaadjes heel even in het eiwit. Wentel de blaadjes door fijne kristalsuiker en leg tot gebruik op bakpapier.Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings