De klassieke spaghetti bolognese kennen we allemaal. Chef-kok Warren Mendes bedacht hierop een twist: spaghetti met pastinaak.In de Middeleeuwen was de pastinaak populair vanwege haar zetmeel, maar door de komst van de aardappel verdween deze groente meer naar de achtergrond. Tot nu: we willen niet meer zonder!Nog zo'n fijn bord bomvol groente: pompoenspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter.
kooktijd35 minutesminutes
ingrediënten
3elolijfolieextra vergine
125gpancettadikke plakjes, fijngesneden
1 uifijngesneden
3tenenknoflookgeperst
½ bosjebasilicumblaadjes aan de steeltjes gelaten
800gtomatenblokjesuitblik
1kgpastinaakgeschild
pecorinogeschaafd, voor garnering
rucola-cressof basilicum, voor garnering
instructies
Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de pancetta in ± 5 min. goudbruin en knapperig, schep regelmatig om. Voeg de ui, knoflook, basilicum, tomatenblokjes en 125 ml water toe. Breng aan de kook, voeg zout en peper toe en laat de saus ± 20 min. op laag vuur inkoken. Neem van het vuur en verwijder het basilicum.
Maak intussen met een juliennerasp, spiraalsnijder of mandoline ‘spaghetti’slierten van de pastinaak. Blancheer de pastinaakslierten ± 1 min. in gezouten water tot ze net gaar zijn. Giet af.
Schep de spaghetti met pastinaak voorzichtig om met de saus. Garneer naar smaak met pecorino, rucola-cress of basilicum.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Rucola-cress koop je bij goed gesorteerde groentewinkels en supermarkten.Recepten: Warren Mendes. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Minta Nicolaï