aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
|
glutenvrij, lactosevrij
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
kooktijd20 minutesminutes
oven1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
ingrediënten
7elextra vergine olijfolie
5elcitroensap
1tlgerookte-paprikapoeder + extra voor garnering
1,6kgkip(1 hele kip), opengeknipt aan rugzijde, opengeklapt en platgedrukt*
600grode aardappels,gehalveerd
4kleine venkelbollen,in de lengte gehalveerd
½bossnijbietin grote stukken gesneden
1bol knoflookhorizontaal gehalveerd
½tlkomijnzaadgeroosterd, gekneusd in de vijzel
½tlvenkelzaadgeroosterd, gekneusd in de vijzel
½tlkorianderzaadgeroosterd, gekneusd in de vijzel
10takjes tijm,gekneusd
instructies
Meng in een grote schaal 5 el olie met het citroensap en paprikapoeder en voeg zout en peper toe. Dep de kip droog met keukenpapier en wentel door de marinade. Laat 1-2 uur (of een hele nacht) marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verdeel de aardappels, venkel, snijbiet en knoflook over de bodem van een grote braadslee en schep om met de specerijen, takjes tijm, zout, peper en de rest van de olijfolie. Leg de gevlinderde kip op de groenten, met het vel omhoog, en besprenkel met de rest van de marinade in de schaal. Bestrooi het vel van de kip met zout en peper.
Braad de kip in de oven goudbruin en gaar in 1-1 1⁄2 uur. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten. Garneer met nog wat paprikapoeder.