Met een laagje gesmolten chocolade met whisky en pruimen geef je deze briochetaart een totale make-over en een volwassen kick. Pas tevoorschijn halen als de kinderen al onder zeil zijn. Vast voor je volgende baksessie: chocolade cheesecake met karamel of pecan pie met chocolade en karamel.
kooktijd2 hourshours20 minutesminutes
intrekken/rusten1 hourhour20 minutesminutes
totale tijd3 hourshours40 minutesminutes
Kookgerei
springvorm van 24 cm Ø, ingevet
aluminiumfolie
ingrediënten
150gontpitte gedroogde pruimen,fijngesneden
200gfijne kristalsuiker
125mlwhisky
5eieren
2tlvanillepasta of 11⁄2 tl vanillepoeder
600mlslagroom
700gbriochebrood*,in sneetjes van 2 cm dik
100gboter,gesmolten en afgekoeld + extra om in te vetten
200gpure chocolade70% cacao, fijngehakt
3elruwe rietsuiker
1elcacaopoeder,om te bestuiven
vanillevla of custard*voor erbij
instructies
Doe de gedroogde pruimen met 110 g van de suiker in een kom en schenk de whisky erover. Laat 30 min. intrekken.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Omwikkel de bodem en rand van de springvorm met drie lagen aluminium- folie, zodat hij waterdicht is afgesloten.
Klop in een kom de eieren met de vanille, slagroom en de resterende 90 g suiker. Leg de helft van de sneetjes brioche op de bodem van de bakvorm. Schenk er eerst de gesmolten boter en dan 375 ml van het roommengsel over. Verdeel de pruimen en whisky erover en strooi er stukjes chocolade over. Dek af met de rest van de sneetjes brioche en
schenk de rest van het roommengsel erover. Laat ± 30 min. intrekken.
Zet de bakvorm in een diepe braadslee, giet de braadslee halfvol met kokendheet water. Bak de briochetaart ± 1 uur en 15 min. of tot het roommengsel is gestold. Neem uit de oven en strooi de ruwe riet- suiker erover.
Verhoog de oventemperatuur tot 180°C en laat de suiker karamelliseren in 10 min. Neem uit de oven en laat voor serveren 20 min. rusten of serveer op kamertemperatuur. Bestuif met cacao- poeder en schenk er wat vanillevla over.
Voedingswaarde:
calorieën: 821kcal
|
eiwit: 13g
|
vet: 49g
|
koolhydraten: 77g
auteur: delicious.
* Of neem melkbroodjes en snijd die doormidden.* Hier zie je hoe je zelf easy custard maakt. RECEPTEN, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.