aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
amerikaans |
vegetarisch
Altijd lekker zo'n bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat denk je van deze vega versie met zacht, gesmoorde prei, gruyere en en pittige mierikswortel?
kooktijd55 minutesminutes
oven30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour25 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ovenschaal van 1 1⁄2 l inh., ingevet
ingrediënten
50gboter
3elextra vergine olijfolie
2preien,in dunne ringen
2bloemige aardappelsgeschild, grof geraspt
5el35 g bloem
600mlslagroom
3elversgeraspte mierikswortel*
3tlvers gemalen zwarte peper
350gmacaronibeetgaar gekookt, koud afgespoeld en uitgelekt
8takjes tijm,blaadjes afgeplukt van 4 takjes
150ggruyère,grof geraspt
2bollen buffelmozzarella,in stukjes gescheurd
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de boter en olie in een grote koekenpan op matig tot laag vuur. Bak hierin de prei met 1 tl zeezoutvlokken 20 min. zachtjes onder af en toe omscheppen. Voeg de geraspte aardappels toe en schep 2-3 min. om. Strooi de bloem erover en roer 1 min. Roer de room erdoor met scheutjes van 60 ml tegelijk, zodat je geen klontjes krijgt. Laat onder af en toe roeren ± 5 min. zachtjes inkoken. Schep de mierikswortel, 3 tl versgemalen zwarte peper, de pasta en tijmblaadjes erdoor. Voeg de helft van de gruyère toe en schep het mengsel in de ovenschaal. Strooi de stukjes mozzarella, de resterende 75 g gruyère en de rest van de tijm erover. Zet in de oven en laat in ± 30 min. door en door heet worden en gratineren.