‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden. Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
kooktijd30 minutesminutes
poffen50 minutesminutes
totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: keukenmachine
ingrediënten
gazpacho
1kgbietjes,gepoft en geschild (houd 500 g apart)*
½lbietensap
2rode tomaten,in stukken
¼komkommer,geschild en in stukken
½rode paprika,zonder zaad en zaadlijsten
1kleine ui,gepeld
1avocado,gehalveerd en vruchtvlees eruit geschept
2cmgember,geschild
½rode peper,zonder zaadjes
1teenknoflook,gepeld
2takjes munt
½bosjebasilicum
½bosjekoriander
1elkomijn
60mlsushiazijn
100mlolijfolie
vinaigrette
50mlsushi-azijn
50mlwittewijnazijn
50mlrijstazijn
50gsuiker
150mlwater
3druppels bergamot-essence(bestel online bijv. via fieldsofgoldshop.be)
150mlolijfolie
½krop castelfrancogewassen en bladeren losgehaald (bestel online of koop op een boerenmarkt) of radicchio of romaine
1kleine biet,goed gewassen, in dunne plakjes
paar blaadjes bloedzuring(bestel online)
instructies
Doe voor de gazpacho 500 g bietjes met het sap, de tomaten, komkommer, paprika, ui, avocado, gember, rode peper, knoflook, munt, basilicum, koriander, komijn, de sushi-azijn en olijfolie in een keukenmachine en maal ze tot een fijne puree. Duw het geheel daarna door een fijne zeef en breng de gazpacho op smaak met zout en peper. Mocht de gazpacho iets te dik zijn, voeg dan wat extra bietensap toe. Proef goed: het moet zoetig en aards maar ook fris smaken door de azijn.
Breng in een pan de sushi-azijn, wittewijnazijn, rijstazijn, suiker, water en bergamot-essence aan de kook. Schenk het mengsel zodra de suiker is opgelost in een fles en bewaar koud. Het blijft lang goed en is lekker in salades. Schenk 50 ml in een kommetje met de olijfolie.
Schil de overgebleven 500 g bietjes in grove stukken en breng op smaak met de vinaigrette.
Verdeel de gazpacho over kommen. Garneer met de sla, gemarineerde biet, plakjes biet en zuring. Besprenkel met de bergamotvinaigrette.
Voedingswaarde:
calorieën: 568kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 38g
|
koolhydraten: 41g
auteur: delicious.
* Bietjes poffen doe je in een hete oven op 200°C. Pof ze 45-60 min. (afhankelijk van de grootte) tot ze zacht zijn.
RECEPTEN, BEREIDING JOS TIMMER. FOTOGRAFIE RINZE VEGELIEN. STYLING DE KAS, MARJOKE DE HEER.