Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes. Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé! Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
kooktijd30 minutesminutes
oven40 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
2biosinaasappels
150gboterop kamertemperatuur
110gsuiker
4eierenop kamertemperatuur
125mlGriekse yoghurt+ extra voor erbij
2elmetaxaslijter
325gfijne semolina
50ggeraspte kokos
2tlbakpoeder
muntvoor de garnering
ook nodig: rechthoekige bakvorm van ± 30x20 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
siroop
sap van 1 citroen
2elmetaxa (slijter)
100 gsuiker
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Rasp de oranje schil van 1 1⁄2 sinaasappel. Snijd de overgebleven sinaasappelhelft inclusief schil in dunne plakjes en de plakjes in kwarten. Pers de 1 1⁄2 sinaasappel uit voor de siroop.
Klop de boter met de suiker in ± 8 min. licht en romig. Klop een voor een de eieren door de boter tot ze goed zijn opgenomen. Klop dan ook de yoghurt, sinaasappelrasp en de 2 el metaxa erdoor.
Meng in een andere kom de semolina, kokos, bakpoeder en een flinke snuf zout. Meng het semolinamengsel met het yoghurt-mengsel. Schep het deeg in de bakvorm, strijk glad en leg de sinaasappelpartjes er mooi op. Bak in het midden van de oven in ± 40 min. gaar en goudbruin. Steek een houten prikker in de cake, als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
Meng intussen voor de siroop het sinaasappelsap met het citroensap en vul eventueel met water aan tot 100 ml. Breng het sap samen met de 2 el metaxa en de suiker aan de kook. Laat al roerend zachtjes ± 5 min. koken tot de suiker is opgelost.
Snijd met een scherp mes de warme cake in stukken en lepel de warme siroop erover. Laat de cake helemaal afkoelen en versier met wat extra munt. Geef evt. met wat extra Griekse yoghurt.
Voedingswaarde:
calorieën: 972kcal
|
eiwit: 18g
|
vet: 45g
|
koolhydraten: 118g
auteur: delicious.
TIP Je kunt de drank ook niet meekoken in de siroop, maar apart over de cake druppelen voor cake met een tic.RECEPTEN: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK | STYLING : MAAIKE KOORMAN | BEREIDING: YVONNE JIMMINK.