Chermoula is een kruidige Noord-Afrikaanse marinade die je ook meteen als saus kunt gebruiken. Superlekker bij vlees van de barbecue, dat door een stukje vlammen-magie sowieso al extra goed smaakt. Het vleugje rook en die nét geschroeide grillstreepjes geven het vlees een ultiem zomerse boost. Dus steek je BBQ aan en ga voor die smokey perfectie! De rest van de zomer buiten koken? Met deze 42 recepten heb je inspiratie genoeg!
kooktijd40 minutesminutes
marineren1 hourhour
totale tijd1 hourhour40 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: keukenmachine, bbq met deksel of grillpan
ingrediënten
1 1⁄2 kg kippenbouten,op kamer- temperatuur
700gvlees- of oertomaten,in stukken gesneden
1tlkomijnzaad,geroosterd en fijngewreven in de vijzel
1tlkorianderzaad,geroosterd en fijngewreven in de vijzel
60ggroene olijven zonder pit,fijngesneden
1citroen in partjes,voor erbij
chermoula-marinade
1bos koriander,blaadjes geplukt en fijngesneden
1bos platte peterselie,blaadjes geplukt en fijngesneden
2 tenenknoflook,geperst
1tlgerookte-paprikapoeder
1tl komijnzaad
1 tl gemalen peper
1tlchilivlokken
1tlgemalen korianderzaad
rasp en sap van 1 (bio)citroen
125mlextra vergine olijfolie+ extra om erover te sprenkelen
instructies
Doe de helft van de verse kruiden voor de chermoula-marinade met alle overige ingrediënten voor de marinade in de keukenmachine en hak tot grove pasta. Voeg zout en peper toe. Doe de marinade in een grote kom en schep de kip hiermee om. Laat minstens 1 uur (maar liever 4-5 uur) marineren in de koelkast.
Maak intussen de barbecue aan en vet het rooster licht in, of verhit een grillpan. Leg de kipstukken met het vel omlaag op het rooster en gril ze in 3-4 min. per kant goudbruin. Verschuif ze naar een minder hete plek op de barbecue, sluit de deksel en gril de kip afgedekt in 20-25 min. gaar, onder af en toe keren. Gaar, als je een grillpan gebruikt, de kip in de oven van 200°C in nog ± 20 min. gaar.
Schep tijdens het grillen in een schaal de tomaten, komijn en koriander, olijven en de rest van de peterselie en koriander door elkaar. Voeg zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over.
Schep de kip op een schaal en serveer met de tomatensalade en citroenpartjes.