Overal in Turijn zie je de klassieke bonét op het menu staan. Het lijkt net of deze chocoladepudding uit twee delen bestaat. De amaretti drijven tijdens het bakken boven en zorgen zo voor een iets rul laagje. Voeg wat sterke espresso toe om de chocoladesmaak nóg intenser te maken. Een knapperig koekje als versiering is een must in Turijn!Maak ook eens deze Italiaanse klassieker: de milano-torino cocktail
voorbereiding4 hourshours
kooktijd35 minutesminutes
oven50 minutesminutes
totale tijd5 hourshours25 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: keukenmachine, ingevet cakeblik (25x11x 7 cm) + grote braadslee waar het cakeblik in past
ingrediënten
150gamaretti,liefst harde, maar zachte kan ook + extra voor garnering
40gcacaopoeder
175gfijne kristalsuiker
4eieren
400mlvolle melk
100mlslagroom
50mlsterke espresso
evt. scheutje rum
instructies
Verwarm de oven voor op 150°C.
Maal de koekjes helemaal fijn in de keukenmachine. Voeg het cacaopoeder toe en meng goed door.
Klop 125 g van de suiker samen met de eieren ± 5 min. licht en romig. Klop dan het koekmengsel en een snuf zout erdoor.
Verhit de resterende 50 g suiker in een pan op halfhoog vuur. Laat smelten (roer niet) en karamelliseren tot een donkere theekleur. Schenk de karamel op de bodem van het cakeblik.
Breng in een andere pan de melk, room, espresso en rum net tegen de kook aan. Giet in een dunne straal het hete melkmengsel al kloppend bij het ei- mengsel. Schenk het beslag in het cakeblik.
Vul de braadslee met kokend water en zet het cakeblik erin. Het water moet ongeveer tot driekwart van het cake- blik komen. Bak de bonét in 45-50 min. gaar. De randen moeten stevig zijn, maar het midden mag nog een beetje wiebelig zijn.
Laat afkoelen en in de koelkast 5 uur of liever 1 nacht opstijven. Draai de bonét om op een schaal. Snijd er plakken van en versier met wat extra koekjes.