aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
aziatisch, indonesisch |
Indonesische gerechten zijn wat ons betreft het ultieme comfort food. Ikan bakar, gegrilde makreel, brengt je direct terug naar het overheerlijke Azië. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Meer lekkere recepten? Bekijk ze via deze link!
kooktijd35 minutesminutes
marineren1 hourhour
totale tijd1 hourhour35 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: grote grillpan en bakpapier
ingrediënten
5-6birds-eye chilipepers
10kleine sjalotjes
2stengel citroengrasalleen het sappige onderste deel, in dunne plakjes
2knoflooktenen
5cmgembergeschild en in stukjes
3cmlaosin stukjes
1geelwortelknol± 4cm
5-6biolimoenen
2grote of 4 kleine hele makrelenschoongemaakt en ontschubd
olie om te bestrijken
1-2blaadjesdjeroek peroet in ragfijne reepjes*
75mlketjap manis
witte rijst voor erbij
instructies
Vijzel 3-4 chilipepers, 8 sjalotjes, citroengras, knoflook, gember, laos, geelwortel en de rasp van 2 limoenen voor de boemboe fijn of pureer ze in het hakbakje van de staafmixer.
Snijd het vel van de makreel aan elke kant ± 5 x in. Bestrooi de binnen- en buitenkant van de vis met zout en bedruppel met wat limoensap. Wrijf (ook goed in de snedes) in met de boemboe en vul de buikholte met de rest van de boemboe. Wikkel elke vis in plasticfolie en laat afgedekt ± 1 uur. in de koelkast intrekken.
Snijd voor de saus de rest van de chilipepers en sjalotten in dunne ringen. Snijd de djeroek perut blaadjes in dunne reepjes en meng alles met het limoensap en de ketjap manis.
Verhit de grillpan op halfhoog vuur voor. Leg een stuk bakpapier in de grillpan, bestrijk de vis met wat olie en gril in ± 5-10 min. per kant gaar (afhankelijk van de dikte van de vis). Geef de vis met de saus en witte rijst.
*Djeroek peroet zijn de blaadjes van de kaffir limoen. Vers of in de diepvries te koop in de oosterse winkel.Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF.