Judith Cyrus: 'Welk (kook)boek je er ook op naslaat, als pom erin staat, wordt het genoemd en geroemd als hét Surinaamse gerecht bij uitstek. Pom is wat frietjes zijn op een kinderfeestje, wat kalkoen is op Thanksgiving, wat champagne is op oudjaarsavond; op verjaardagen mag pom eigenlijk niet ontbreken.'
Kooktijd3 daysdays
Totale tijd3 daysdays
Ingrediënten
1kgpomtayer,diepvries (toko of Surinaamse winkel)*
500gkip met bot,in grove stukken
3tlzout
1tlzwarte peper
sap van 2 sinaasappels
2elsuiker
4elzonnebloemolie
150gboter,koud en in blokjes
1grote ui,fijngesneden
2tenenknoflook,geperst
6tomatenzonder zaad, in blokjes
1eltomatenpuree
500mlwater
2takken selderie,fijngesneden
3pimentkorrels
1laurierblad
1/2tlgemalen nootmuskaat
1madame-jeanettepeper
zout en peper
evt. 2 bouillonblokjes
Instructies
Voorbereiden – 1 dag van tevoren: Leg de pomtayer in een vergiet in de gootsteen om te ontdooien. Was de kip. Wentel de kip door 2 tl zout en de peper. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, een hele nacht is nog beter. Meng de ontdooide en uitgelekte pomtayer met het sinaasappelsap, de suiker en de resterende tl zout en roer goed door. bereiden Verhit de olie en 50 g boter in een braadpan. Bak de kip bruin. Roerbak de ui en knoflook er ± 3 min. bij. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en roerbak nog ± 3 min. Blus af met het water en voeg de selderie, pimentkorrels, laurier, nootmuskaat en madame jeanette peper toe. Stoof ± 45 min. op laag vuur met de deksel op de pan. Proef de kipjus; deze mag hoog op smaak zijn. Voeg naar smaak zout en peper of bouillonblokjes toe. Haal de kip en de madame-jeanette peper uit de jus. Serveer de madame- jeanette op een schaaltje bij de volgende maaltijd of maak er sambal van.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Voeg een kleine soeplepel (100 ml) kipjus toe aan het pomtayermengsel en roer goed door elkaar. Er moet een mengsel ontstaan dat als pannenkoekenbeslag van je lepel loopt. Schep de helft van het pomtayermengsel in de beboterde oven- schaal en leg daarop de kip. Giet de helft van de jus erbij en dek af met de rest van de pomtayer. Strijk de bovenkant glad en trek met een vork horizontale en verticale strepen in de pom. Overgiet met de rest van de kipjus. Verdeel de resterende 100 g boterblokjes op de pom en bak 1 uur in de oven tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160°C en bak nog ± 45 min.
Kijk of de onderste laag pomtayer gaar is: steek een vork in de pom en trek de pomtayermassa omhoog. Is de tayer stevig en goudbruin? Dan is hij gaar. Ziet de tayer wit en is de structuur nog niet stevig? Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de pom nog ± 30 min. op 160°C. De folie zorgt ervoor dat de pom aan de bovenkant niet verbrandt.
Als de pom gaar is, laat je hem een paar uur – liefst 1 nacht – afkoelen zodat de smaken zich vermengen. Is het eetmoment pas over 1 of 2 dagen, bewaar de pom dan in de koelkast. Verwarm de hele pom of het deel dat je denkt te gaan eten in de oven. Serveer er rijst of groente bij of eet je pom met bruine bonen. Sowieso gaat een lekkere pom vergezeld met zuur en natuurlijk sambal.
Voedingswaarde
calorieën: 1040kcal
eiwit: 36g
vet: 65g
koolhydraten: 40g
auteur: delicious.
* Tayers zijn wortelknollen met een donkerbruine harde buitenkant, het vruchtvlees is wit of lila. Ze zijn rijk aan zetmeel, maar bevatten relatief weinig eiwitten en vitaminen.RECEPTEN, BEREIDING: JUDITH CYRUS | FOTOGRAFIE: CHRISTIAN FIELDEN (GERECHTEN), MARIEKE STROBBE.