Als je ooit in Catalonië bent geweest, kan het bijna niet zo zijn dat pan con tomate aan je voorbij is gegaan. In plaats van ansjovisfilets – wat ook erg lekker is – gebruik je in dit recept gerookte mosselen uit pot. De rooksmaak gaat fantastisch samen met de volle smaak van de gekonfijte kerstomaten en pittige ’nduja.
Ingrediënten
1teenknoflook
½stokbrood of ciabatta,in plakken van 1 cm
300gkerstomaten
1sjalot,gesnipperd
1eltomatenpuree
1-2el’nduja
1pot gerookte mosselen van 200 guitgelekt
2takjes basilicum,blaadjes geplukt
extra vierge olijfolie
zout en peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de teen knoflook doormidden en wrijf daarmee de plakken brood aan de bovenkant in. Leg de plakken brood op een ovenrooster en bak ze in 3-5 minuten goudbruin.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 140 °C.
Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Bak de tomaten 8-10 minuten in de oven tot ze mooi zacht zijn geworden. Laat afkoelen.
Verhit de olijfolie in een kleine steelpan op middelhoog vuur en bak de sjalot glazig. Voeg de tomatenpuree en ’nduja toe en bak ze 2-3 minuten al roerend mee. Doe nu de gerookte mosselen erbij en roer 1-2 minuten tot ze warm zijn.
Druk de tomaten met een vork op de bruschetta, schep het mossel-’ndujamengsel erover en garneer met de basilicumblaadjes.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Recept: Bart van Olphen, Fotografie: David Loftus, Styling: Mirjam van der Rijst.