aantal 4 |
voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, pasen, weekend |
frans |
glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. Beheers je de technieken, dan kun je volgens Joris uit elk ingrediënt het beste halen en eindeloos variëren. Primeur: delicious. deelt hierbij alvast een voorproef uit Joris nieuwste boek Chez Bijdendijk.
Kooktijd25 minutesminutes
Kookgerei
blender
Ingrediënten
2eieren
blaadjesvan 1-2 takjes platte peterselie
peterselie-olie
± 40 g platte peterselie*blaadjes geplukt
200mlzonnebloemolie
mayonaise
2eidooiers
1elfijne dijonmosterd
2elsushi-azijn
1tlwittewijnazijn
500mlzonnebloemolie
Instructies
Mix voor de olie de peterselie met de olie in de blender in ± 7 min. fijn. De olie wordt warm door het draaien en dat is goed. Zet een zeef boven een kom en leg er een schone doek in. Schenk de olie erin en laat uitlekken.
Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de eieren 7 min. Laat ze schrikken in ijskoud water en pel ze als ze koud zijn. Snijd ze doormidden.
Meng voor de mayonaise de eidooiers met de mosterd, sushi-azijn en witte-wijnazijn in de beker van de staafmixer of in de keukenmachine. Druppel al mixend langzaam de olie erbij tot een gladde mayonaise. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Doe de mayonaise op een bord en smeer met een lepel iets uit. Leg de helften ei erop. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en bestrooi met de peterselieblaadjes. Druppel er wat peterselie-olie naast.
Voedingswaarde
calorieën: 1643kcal
eiwit: 5g
vet: 179g
koolhydraten: 2g
auteur: delicious.
* Je kunt ook andere groene kruiden nemen zoals dragon, koriander, dille, daslook, waterkers of basilicum.Recepten & bereiding: Joris Bijdendijk, fotografie & styling: Jessie Le Compte