We trakteren vandaag op lekker frisse lemon & lime cheesecake. Weer eens wat anders dan de klassieke citroentaart en zo lekker dat je hem morgen weer wil maken. Beloofd!
Kooktijd1 hourhour
Oven2 hourshours
Totale tijd3 hourshours
Ingrediënten
500groomkaas
400gvolle citroenkwark
200gsuiker
5eieren
35gbloem,gezeefd
1limoenbio, sap en rasp
1citroenbio, sap en rasp
gekonfijte citrusplakjes
225gsuiker
1citroenbio
2limoenenbio
bodem
80gongezouten roomboter
200gdigestive koekjes
ook nodig:een dichte vorm (taartpan of tarte tatinvorm)van 24 cm, ingevet, met op de bodem op maat geknipt bakpapier
Instructies
Verwarm de oven voor op 130ºC.
Vet de vorm dun in en leg er op maat geknipt bakpapier in, dit zorgt ervoor dat je na het bakken en koelen de taart goed uit de vorm krijgt. Smelt de boter in een steelpan tot net gesmolten. Verkruimel de koekjes en meng met de boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van een ingevette vorm en druk het met een bolle lepelkant extra aan.
Klop eerst de roomkaas in een ruime kom helemaal glad, voor je de andere ingrediënten toevoegt, anders krijg je de roomkaas niet mooi glad meer. Voeg de kwark, suiker, de eieren en bloem toe en klop tot een homogeen mengsel. Roer er het limoensap en beide citrusraspen door. Schenk de vulling op de kruimelbodem en bak de taart in de voorverwarmde oven in 90-120 min. gaar. Laat de taart helemaal afkoelen.
Breng voor de gekonfijte citrusplakjes in een wijde (saus)pan de suiker met 250 ml water aan de kook. Los de suiker op tot een heldere siroop. Snijd de citroen en 2 limoenen in dunne plakjes. Leg ze in de suikersiroop en laat 45 min. op laag vuur trekken, niet koken! Laat de plakjes in de siroop afkoelen. Bewaar ze in de siroop of laat ze op een rooster uitlekken en in 10-12 uur drogen (bewaar de heerlijke siroop, lekker door yoghurt en vla en om limonade mee te maken!).
Haal de taart uit de vorm, laat op kamertemperatuur komen en garneer met plakjes gekonfijte citrus.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Basisrecept en tekst: Rudolph van Veen. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan-Willem van Riel. Recept: Janneke Philippi. Bereiding: Eke Mariën